Українське суспільство й досі не отримало однозначної відповіді щодо дебатів: відбудуться вони чи ні.

Відбивши м’яч, поданий лідером перегонів Володимиром Зеленським, і погодившись на дебати на Олімпійському стадіоні, чинний Президент Петро Порошенко закликав провести їх 14 квітня. «Думаю, що 19.00 або 20.00 буде оптимальним терміном», — наголосив П. Порошенко під час інтерв’ю телеканалу «Україна». За його словами, дебати — це не шоу, не змагання. Дебати — це абсолютно змістовна і серйозна дискусія про майбутнє нашої держави і кожного окремого її громадянина.

«Врешті, програє не той, хто зайняв друге місце. У випадку неправильного вибору, коли люди помилились, не знаючи змісту — програє країна. Вона позбавлена майбутнього», — наголосив Петро Порошенко, додавши, що нині Україна перебуває на роздоріжжі: або країна продовжить свій рух в ЄС, де є верховенство права, демократія, захищені права й свободи, включно з вільним волевиявленням громадян, та в НАТО, де буде гарантована безпека і оборона держави, або її розвернуть і втягнуть у Росію.

«Мова не йде про те, які декларації роблять кандидати. Мова йде про те, чи достатньо сильним є Президент для того, щоб протистояти викликам, які дає країна-агресор. Протистояти, захищати і боронити державу як Президент і як Верховний Головнокомандувач. Бо Путін хоче слабкого Президента, щоб забезпечити реванш собі. Я твердо переконаний, що Україна цього не дозволить», — підкреслив Петро Порошенко і додав, що отримав один із найважчих уроків у житті: «Це абсолютно сильний стимул для того, щоб мною були проаналізовані всі п’ять років, включно з усіма помилками, які були зроблені. І на наступні п’ять років цей урок я дуже добре засвоїв».

Володимир Зеленський відповідь на запрошення виклав у звичній для себе манері — у відеозверненні в соцмережі. Він заявив, що дебати з чинним Президентом Петром Порошенком відбудуться 19 квітня на НСК «Олімпійський». І, як завжди, закликав громадян долучитися і написати запитання, на які вони хочуть почути відповіді.

Очевидно, що в команді Зе прагнуть серйозну розмову про майбутнє країни знову перевести у формат яскравого телешоу.

Тим часом представники Національної суспільної телерадіокомпанії України ведуть перемовини з представниками виборчого штабу Володимира Зеленського щодо офіційних дебатів. За словами голови правління НСТУ Зураба Аласанії, офіційні дебати 19 квітня мають відбутися в студії мовника та за правилами Суспільного. І кандидат Порошенко готовий до будь-яких варіантів, він точно 19-го готовий бути в студії. Буде він один чи їх буде двоє, так чи інакше, ця година для дебатів, розповів голова правління НСТУ.

Чи погодиться Володимир Зеленський, який досі створював лише яскраве шоу, на конкретну пропозицію, наразі не відомо. Його штаб мовчить.

Тим часом і Петро Порошенко, і Володимир Зеленський зустрілися з правлінням Ялтинської Європейської Стратегії (YES).

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, відзначивши високий рівень демократії, яку продемонструвала Україна під час виборів, привітав главу Української держави з успішним упровадженням реформ у нашій країні. «Нам треба чітко усвідомити, що Україна досягла в реформах набагато більшого за останні роки, ніж за всю свою історію незалежності», — підкреслив він та висловив сподівання, що Президент продовжить свій шлях реформ задля приєднання України до НАТО та ЄС.

У свою чергу Володимир Зеленський розповів про те, як бачить подальші реформи в Україні, та оцінив поточну політичну ситуацію. Він запевнив представників YES у тому, що в разі його перемоги на виборах курс України на ЄС і НАТО залишиться незмінним, однак рішення про вступ до Північноатлантичного альянсу має ухвалити народ — шляхом референдуму.

«Я особисто, як громадянин України — за вступ до НАТО, але потрібно пояснити людям, що НАТО — це не якийсь дракон», — зазначив кандидат у Президенти.

На зустрічі також були присутні члени команди кандидата Зеленського — екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, керівник виборчого штабу Іван Баканов, колишній член Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Рябошапка.

«Усі ці люди, котрі сидять поруч зі мною, — експерти нашої команди. У нас є ще багато осіб на прикметі. Чимало пропозицій від людей — професіоналів і від так званої старої системи. Але ми думаємо над цим. Тому що не хочемо бачити старі обличчя. Ми хочемо йти вперед, з новими кадрами», — підкреслив Володимир Зеленський.