Фото надано управлінням ДСНС у Чернігівській області.

Попри численні роз’яснення, тривають підпали сухої трави на Чернігівщині. І це вже стає справжнім лихом.

Так, у Міжрічинському регіональному ландшафтному парку підпалили очерет. Вогонь охопив 40 га. Від села Тужар за три години він дістався лісової підстилки. Як повідомили в облуправлінні ДСНС, пожежу локалізували із залученням авіації, яка скинула приблизно 50 тонн води. Дванадцять одиниць техніки, 90 працівників боролися з лихом, спричиненим одним зловмисником. А могли згоріти кілька сіл Козелецького району.

Тільки за одну добу підрозділи рятувальників в області ліквідували 79 пожеж. Не обійшлося і без трагедій. У селі Велика Кошелівка Ніжинського та у селищі Линовиця Прилуцького районів загинули власники господарств. Палили кукурудзу і суху траву та, отруївшись димом, згоріли заживо. З опіками понад 40% тіла до лікарні доправлено 80-річного мешканця села Черняхівка Ніжинського району — також палив траву.

Рекорд поставили у селі Горбове Новгород-Сіверського району: рятувальників для гасіння загорянь за добу викликали десять разів, а група молодиків розважалася поруч із пожежею, повідомляє наш власкор Василь ЧЕПУРНИЙ.

***

До двох жертв сумнівної весняної традиції позбуватися сухих залишків рослинності за допомогою вогню, про що «Голос України» писав у номері за 6 квітня, того ж дня додалися ще дві. Літнє подружжя в Довбиші Баранівського району вирішило «легко і швидко» очистити територію навколо своєї оселі. Коли ж вогонь упритул наблизився до житла, вони кинулися гасити його. На жінці спалахнув одяг. Вона загинула на місці події. Її чоловік отримав 80% опіків тіла і був доставлений до лікарні, але помер там уже за кілька годин. Загалом за той день бійці ДСНС ліквідували в області 46 загорань в екосистемах, вогонь пройшовся понад 100 га території, дізналася наш власкор Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.