На знімках: зустріч у міськвиконкомі Гданська.

Фото автора.

Представники органів місцевого самоврядування з малих та середніх міст України (Бурштин, Дубно, Ірпінь, Коломия, Кременчук) під час навчального візиту до Гданська минулого тижня провели кількагодинні зустрічі в мерії польського міста. Відбулося це в рамках проекту «Дані міст», організованого Фондом «TechSoup», мета якого – підтримка розвитку політики відкритих даних у муніципалітетах України.

Підстави відкритості міста на прикладі Гданська

Наша делегація мала змогу детально ознайомитися з політикою відкритих даних міста, зокрема програмою «Відкритий Гданськ», яка була дітищем і флагманською програмою мера Павла Адамовича та залишатиметься такою для його наступниці Александри Дулькевич. Політику відкритості міста Гданська, з точки зору нормативно-правової бази (юридичні та законодавчі підстави), через призму історії виникнення ініціативи та її впровадження, а також досягнутих результатів представив директор бюро забезпечення роботи президента міста Мацєй Бучковський та співробітник цього самого бюро Кшиштоф Гарський. В деталях було також презентовано Гданський центр контакту (ГЦК), який називають ще «черговим інженером міста», – єдиний контактний пункт з місцевою адміністрацією для мешканців міста, що централізовано приймає заяви від громадян стосовно всіх проблем, пов’язаних з функціонуванням елементів інфраструктури міста і дає завдання з їх вирішення/усунення відповідним службам. А якщо сигналізована проблема виходить за межі компетенції міської адміністрації та її служб, ГЦК інформує заявника, куди (до якої інституції) йому слід звернутися з цим питанням. Про історію впровадження ГЦК, його вплив на роботу місцевої адміністрації та висновки й рекомендації за результатами роботи центру розповів його керівник Ярослав Шредер.

Українські учасники обмінялися з польськими колегами своїм досвідом роботи й поставили питання щодо тих напрямів роботи у сфері відкритості органу самоврядування, які можуть бути використані в їхніх муніципалітетах.

Співробітник Бюро забезпечення роботи президента міста Анна Кетуракіс представила делегації повну картину співпраці «морської столиці Польщі» з містами-партнерами в Україні та участі Гданська у програмі ALDA – Європейської асоціації для місцевої демократії, яка зосереджує свою діяльність на співпраці між місцевими органами влади та громадянським суспільством. У рамках підтримки доброго управління та залучення громадян на місцевому рівні ALDA зосереджується, зокрема, на тематиці європейської інтеграції, децентралізації, громадянських ініціатив і волонтерської діяльності, а також на правах людини та стабільного економічного розвитку місцевих громад, що становить особливий інтерес у контексті української децентралізації і формування ОТГ.

Не все так погано й у нашому домі

Муніципалітети середніх і малих міст України не відстають, а в чомусь, може, навіть випереджають своїх польських відповідників з точки зору впровадження політики «відкритих даних», наголосив в коментарі «Голосу України» координатор проекту від «TechSoup» Недім Усеінов, додавши при цьому, що «одним із чемпіонів політики «відкритих даних» у цій категорії міст є Коломия.

Керуючий справами виконавчого комітету Коломийської міської ради Тарас Кухтар був «вражений – наскільки мешканці Гданська та представники громадськості (завдяки реалізований політиці доступності й відкритості) довіряють місцевій владі». Спікери акцентували увагу на питаннях важливих для країн Євросоюзу, Польщі й для України. Особливу увагу в ході візиту Т. Кухтар звернув на меседжі про те, що «органи влади мають максимально контактувати з мешканцями, котрі найкраще знають, що їм потрібно від ОМС», а також висловив сподівання, що завдяки Форуму він зможе в завершеній формі передати відповідні посили керівництву міста та громадському активу, який «повинен стати мотором місцевої влади у впровадженні політики «відкритих даних».

Сповнені натхнення, ідей та готові до впровадження змін

Інші учасники навчального візиту також поділилися з «Голосом України» враженнями і новими задумами.

Місто Дубно бере участь у навчальній програмі від «Дані міст» уже півроку. За цей час його представник був учасником тренінгів у Харкові та Коломиї. «Результатом цих обмінів досвідом став запуск власного порталу відкритих даних Дубенської міської ради, на якому вже оприлюднено 180 наборів даних. Поїздка до Гданська, ознайомлення з досягненням тутешнього міськвиконкому у сфері інформатизації та відкритості стане ще більшим мотиватором для вдосконалення та впровадження нових ІТ-рішень на сайті Дубенської міської ради для дубенчан», – ділиться дотеперішніми напрацюваннями своєї громади, а також враженнями від побаченого/почутого начальник відділу інформаційно-комп’ютерного забезпечення Дубненської міської ради Юрій Яцюк.

Відкрите та прозоре врядування – це ключ до взаєморозуміння і довіри з боку громади. Сучасні інформаційні технології дозволяють втілити в реальність будь-які ідеї стосовно залучення громадськості до прийняття важливих рішень, переконана головний спеціаліст з міжнародної співпраці та інвестиційної діяльності Яна Штогрин з Бурштина. Гданськ – це яскравий приклад співпраці місцевої влади та громади заради розвитку і процвітання міста, додає вона.

Зі ще більшим усвідомленням, що добре врядування неможливе без громадської партисипації, так само як і персональна демократія – без відкриття публічних даних, поверталася до свого міста начальник відділу інформаційного забезпечення виконавчого комітету Ірпінської міської ради Людмила Горбата. До речі, в Ірпені (Київська обл. – Ред.) уже впровадженні окремі інструменти партисипації, які є дієвими та користуються популярністю у громадян, зокрема: громадський (партисипативний) бюджет, електронні петиції, «Відкрите місто», також цілодобово працює група моніторингу, куди можна звернутися і оперативно отримати відповідь з питань життєзабезпечення діяльності міста (щось на зразок Гданського центру контакту). «Тепер на часі – створення порталу відкритих даних. Підтвердженням тому став візит до Гданська, де програма відкритих даних, яка свого часу була ініційована мером Павлом Адамовичем, має успіх: все дуже добре організовано й зручно систематизовано на окремому порталі. «Маю надію, що невдовзі в Ірпені працюватиме подібний ресурс, бо відкриття наборів даних є неодмінним елементом політики розвитку міста», – наголосила Л. Горбата.

«Мене дуже вразила сама поїздка. Візит надихнув на активне впровадження політики «відкритих даних» у Кременчуку. Дуже вразила робота, проведена мерією Гданська, стосовно оприлюднення цих даних та проведення відкритих слухань», – додає Олена Олещенко, головний спеціаліст управління забезпечення діяльності ради виконавчого комітету Кременчуцької міської ради.

Гданськ – Варшава.