Міжнародне рейтингове агентство Fitch дало свій прогноз курсу національної валюти України. Так, на думку їхніх фахівців, 2019 року гривня має девальвувати до рівня 28,86 гривні за долар. Про це свідчить аналітичний звіт Fitch щодо кредитного рейтингу НАК «Нафтогаз». Водночас 2020-го долар подорожчає ще більше — до 30,6 гривні за долар.

Як зазначає аналітичний ресурс Finance.ua, курс національної валюти залежить від низки чинників, зокрема торговельного балансу України. Так, у разі, коли обсяги експорту товарів та послуг перевищують обсяги імпорту, валюти в країні стає більше, а її вартість (курс) падає. Також на курс впливають обсяги валютних запозичень України, світові ціни на нафту та газ (які ми переважно імпортуємо) і ціни на ключові товари українського експорту (зернові, металургійна продукція тощо), обсяги грошових переказів заробітчан.

Нагадаємо, раніше голова НБУ Яків Смолій підтверджував, що цього року можуть спостерігатися коливання курсу гривні до долара. Водночас поки що, протягом перших чотирьох місяців 2019-го, спостерігається здебільшого зміцнення національної валюти.

Фото: focus.ua