«Я чітко бачу під час наших частих зустрічей, що кожна з країн-партнерів у свій спосіб дуже хоче стати ближчою до ЄС. Ми подбаємо, щоб ми, з боку ЄС, відповіли на це бажання з не меншим ентузіазмом», — зазначила верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні (на знімку) за підсумками засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, яке відбулося 8 квітня у Люксембургу, передає DW.

Говорячи про конкретні досягнення країн-учасниць «Східного партнерства», Могеріні заявила про «велетенський прогрес, якщо порівняти з ситуацією чотири чи п’ять років тому». Серед сфер з найбільшими досягненнями Могеріні назвала безвізовий режим для Молдови, Грузії та України, торгівлю та інвестиції, активізацію контактів між людьми. Водночас Могеріні зауважила: «Очевидно, що необхідно зробити ще більше, зокрема, стосовно належного управління, боротьби з корупцією та верховенства права».

Нагадаємо, що наступного місяця в Європі святкуватимуть 10-річчя «Східного партнерства». 13 травня у Брюсселі відбудеться зустріч глав МЗС ЄС і шести країн-сусідів. Заплановано зустрічі керівництва ЄС та глав цих держав. І однією з найобговорюваніших тем нині є: у якій формі має продовжуватися співпраця в рамках цієї ініціативи. Частина країн ЄС вважає, що необхідно зміцнити мотивацію цих шести країн і надати перспективу членства в ЄС. Про це говорили міністри закордонних справ Литви — Лінас Лінкявічюс і Румунії — Теодор Мелешкану. Однак Федеріка Могеріні про перспективу членства не згадала. Говорячи про майбутнє, вона зауважила: «Ми намагаємося працювати над порядком денним, який є позитивним і з конкретними наслідками для населення», повідомляє DW.

Фото: Front News International