Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілася з делегацією Комітету у закордонних справах Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки на чолі з головою комітету Любомиром Заоралеком.

Під час зустрічі було обговорено питання міжпарламентської співпраці, консолідації зусиль задля протидії гібридним викликам з боку РФ. Ірина Геращенко повідомила, що російсько-окупаційні війська продовжують порушувати режим тиші на Донбасі, розповіла про останні трагічні події на фронті, загибель військових, зокрема військовослужбовців-жінок, і цивільних, від обстрілів російськими мінами.

Вона наголосила, що російська сторона заблокувала питання звільнення незаконно утримуваних громадян України — політв’язнів Кремля та військовополонених.

Перший заступник голови парламенту І. Геращенко подякувала представникам Парламенту Чехії за незмінну позицію в підтримці територіальної цілісності та суверенітету України і закликала до більшої консолідації для протидії російським гібридним викликам у міжпарламентських асамблеях.

«Цього тижня у Страсбурзі розглядатиметься важлива резолюція щодо зміни процедури моніторингу та запровадження санкцій ПАРЄ проти РФ. Ми розраховуємо на спільну позицію в асамблеї щодо недопущення реалізації подібних намірів», — наголосила І. Геращенко.

Політик висловила сподівання на активізацію співпраці парламентських делегацій України та Чеської Республіки в ПА НАТО та ОБСЄ.

Голова Комітету у закордонних справах Палати депутатів Парламенту Чеської Республіки Любомир Заоралек підтвердив, що Чеська Республіка підтримує суверенітет і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах. Він зазначив, що Україна залишається надійним партнером Чехії у контексті реалізації спільних проектів та в інших форматах торговельно-економічного співробітництва. Л. Заоралек висловив сподівання, що, незважаючи на виборчі процеси, Україна залишиться вірною обраному курсу європейської та євроатлантичної інтеграції. Він також наголосив на необхідності подальшого впровадження реформ, зокрема, щодо дерегуляції та спрощення ведення бізнесу та створення сприятливого інвестиційного клімату в Україні.

Під час зустрічі сторони також обговорили загрози з боку РФ щодо втручання у вибори в Україні. І. Геращенко розповіла про спроби спотворення громадської думки через олігархічні медіа, соцмережі та інші методи гібридних впливів.

Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила, що Президент України Петро Порошенко забезпечив проведення демократичних та відкритих виборів, які відбулись без системних фальсифікацій, без втручання адмінресурсу. Вона повідомила, що на виборах Президента України працювала рекордна кількість міжнародних спостерігачів від міжнародних організацій, усі вони визнали українські вибори чесними, демократичними і транспарентними.

Співрозмовники також обговорили важливість передвиборних дебатів між кандидатами, щоб громадяни могли зробити усвідомлений вибір.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.