Невизначеність передвиборного серіалу з його неформатними дебатами про дебати, здачею аналізів, вимогами вимог тощо уже неабияк втомила глядачів. Схоже, активна частина виборців у соцмережах і на своїх кухнях уже розповіла одине одному про свої пріоритети, ставки й позиції, багато хто встиг почистити свої контакти й список друзів від тих, хто не поділяє їхніх поглядів, одне слово, розставив, здавалося б, усі крапки над «і», але легше не стало. Бо ніщо так не виснажує, як очікування й невизначеність. І в такі моменти дуже хочеться, щоб з’явився хтось розумний і знаючий та пояснив, що ж відбувається.

І от, нібито почувши цей запит, українська письменниця Оксана Забужко в ефірі програми «Свобода слова», по суті, озвучила стан нашого соціуму. «Усі підстави для дуже високого рівня тривожності в суспільстві, поза сумнівом, є. І давайте не приховувати цього самі від себе, ризик втратити зовсім несподівано і непомітно сьогодні державу, яку з-під нас можуть висмикнути уже під кінець року, як килимок з-під ніг, цей ризик існує», — сказала вона.

За словами Забужко, над Україною ставиться безпрецедентний експеримент: відбувається роздмухування ворожнечі, вкидання певних мемів, нагнітання невдоволення, підміна понять. І все це технологія, за якою проглядається російський слід.

На думку Оксани Забужко, кіногерой, якого втілив на екрані актор Володимир Зеленський, асоціюється з набором певних позитивних емоцій, пов’язаних із шоу-бізнесом, гумором, усмішкою, рекламою. Однак, з другого боку, цей віртуал впроваджує непомітно й ненав’язливо дуже агресивну мову ненависті вустами свого персонажа. «Ви взагалі в курсі, чим закінчиться «Слуга народу»? Розстрілом парламенту. Це реклама розстрілу парламенту. В українському просторі вкидається от такий дискурс, який і називається каналізацією агресії. І це також технологія. Це атака на те почуття солідарності, єдності, яке ми вибороли кров’ю на Майдані й у боях. Ми дуже й дуже вразливі сьогодні», — заявила письменниця.

Своєю чергою прихильники фаворита президентських виборчих перегонів також мають претензії до піар-кампанії іншого кандидата. Зокрема, здивував бігборд, на якому зображені один навпроти одного два чинні президенти — України й РФ — з написом «21 квітня. Вирішальний вибір». У соцмережах запитують: чи дав Путін згоду на використання його фото в рекламній продукції? «До речі, так. Якби такий макет надіслали ми (рекламне агентство), то у нас би вимагали копію паспорта й письмовий дозвіл дійових осіб сюжету».

У Ютубі з’явилося інтерв’ю мами Володимира Зеленського журналісту «Громадського», у якому вона захищає сина, дивується, чому на нього «всіма каналами ллється стільки бруду», і стверджує, що він добре навчався, «за освітою юрист, а не артист» і завжди допомагав людям. А гроші, які в нього є, Володимир заробив сам, а не украв. «Він просто хотів, щоб в Україні все змінилося, щоб молодь не їхала, була на місцях. Він не може дивитися, як у нас люди живуть. У нас пенсіонери одержують копійки! Пенсію отримають, а ліки не можуть купити. Корупція за корупцією!». Римма Зеленська живе в Кривому Розі й щиро не розуміє: хіба можна звинувачувати її сина за те, що він хоче змінити Україну?

Власне, це і є предмет дискусії в суспільстві — як і в який бік кандидати у Президенти збираються змінювати нашу державу. І думаючий соціум досі наполягає на чітких відповідях на ці запитання. Чи одержимо ми їх? Не факт.