У рамках 140-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу в Катарі відбулося засідання геополітичної групи МПС 12+. У засіданні взяли участь заступник голови української парламентської делегації Борис Тарасюк та члени делегації — народні депутати України Валерія Заружко, Леонід Ємець та Альона Шкрум, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Під час засідання учасники групи заслухали інформацію про роботу керівних органів Асамблеї, а також розглянули питання щодо призначення представника Групи до дорадчого органу з протидії тероризму та крайнього екстремізму МПС. Геополітична група підтримала пропозицію щодо назви чергової резолюції в Постійному комітеті з питань миру та міжнародної безпеки, а саме: «Кібербезпеки та кібератаки».

У рамках роботи Асамблеї заступник голови української делегації Борис Тарасюк провів робочі зустрічі з Головою Геополітичної групи 12+ Дуарте Пачеко, зі Спікером Парламенту Грузії Іраклієм Кабахідзе.

У ході пленарного засідання 140-ї Асамблеї МПС відбулися дебати з термінового питання на тему «Заклик до термінових міжнародних дій для підтримки Мозамбіку, Малаві та Зімбабве, які постраждали від циклону «Ідаї», а також загальні дебати

«Парламенти як платформи для підвищення рівня освіти заради миру, безпеки та верховенства права». У своїх виступах учасники дебатів наголошували на важливості зміцнення взаємодії у захисті прав громадян в доступі до освіти, розвитку досліджень, підтримки талановитої молоді, підтримки інклюзивної та дистанційної освіти, протидії таким явищам, як радикалізм та ненависть у навчальних закладах і негативному впливу соціальних мереж.

У засіданні Бюро Постійного комітету МПС з питань миру та безпеки взяла участь народний депутат України Альона Шкрум. Члени української парламентської делегації Валерія Заружко, Леонід Ємець та Альона Шкрум взяли участь у роботі Постійного комітету МПС з питань демократії та прав людини. У ході засідання відбулися попередні дебати щодо розробки до наступної Асамблеї МПС резолюції «Досягнення загального медичного забезпечення до 2030 р.: роль парламентаріїв у забезпеченні права на здоров`я», а також дебати щодо реалізації резолюцій Асамблеї, прийнятих у минулі роки.

Українські парламентарії також взяли участь у роботі Постійного комітету МПС з питань сталого розвитку, фінансів та торгівлі, де було завершено розгляд поправок до проекту резолюції про роль чесної та вільної торгівлі й інвестицій.

Довідково

Міжпарламентський Союз (МПС) — це всесвітня організація національних парламентів, членами якої на сьогодні є 162 парламенти світу.

Фото: rada.gov.ua