На знімку: виставку в Українському музеї у Нью-Йорку відкриває Юрій Савчук.

Фото зі сторінки у Фейсбуці Посольства України в США.

Понад 150 експонатів доби національної революції 1917—1921 років представлено на виставці «Українське коло», яку відкрито в Українському музеї Нью-Йорка.

В експозиції — оригінали унікальних документів, зокрема, Мирний договір УНР за підписом гетьмана Павла Скоропадського, Універсал Директорії про возз’єднання УНР та ЗУНР в єдину соборну державу 22 січня 1919 року, а також прапор 1-го пішого Запорізького імені гетьмана Петра Дорошенка полку, особисті речі Симона Петлюри і Володимира Винниченка. Серед раритетів — велика печатка УНР, матеріали, в яких зафіксовані кроки щодо вступу України до Ліги Націй (з архіву офісу ООН у Женеві), перстень-печатка гетьмана Скоропадського і великий хрест ордена Червоного Орла, яким він був нагороджений під час державного візиту до Німеччини, а ще кокарди, петлиці, нагрудні й нарукавні знаки, відзнаки, ґудзики одностроїв вояків Армії УНР. Є тут і документи, що розповідають про політику стосовно національних та етнічних меншин — зокрема, текст присяги військових єврейської національності на вірність Українській Державі, печатка міністра єврейських справ, телеграма головного отамана Симона Петлюри із закликом протистояти єврейським погромам. Серед експонатів — поліграфічні камені для друку банкнот і перша паперова грошова одиниця України «100 карбованців» із зазначенням номіналу українською, російською, польською та єврейською мовами.

Усі експонати та стенди з фотографіями і кадрами кінохроніки складають чотири тематичні блоки — відродження нації, розбудова держави, змагання за Україну, боротьба за міжнародне визнання.

«Саме ця історична мозаїка дозволила нам представити широке історичне полотно боротьби Української Держави та нації за свою незалежність, за утвердження свого суверенітету», — наголошує куратор виставки історик Юрій Савчук. Він зазначає, що експонати для виставки збирали в багатьох країнах — в Україні, США, Швейцарії, Болгарії, Польщі. Чимало з них не були в науковому обігу, їх вперше презентували в січні минулого року на виставці «Українське коло» в Музеї історії міста Києва.

Юрій Савчук повідомив, що до масштабного просвітницького проекту, який дозволяє розповісти про маловідомі за кордоном сторінки української історії початку XX століття долучилися 29 провідних музеїв та п’ять архівів, бібліотеки.

Виставка підготовлена Посольством України в США за сприяння Міністерства закордонних справ України. Як зазначають її організатори, влаштували показ у Нью-Йорку не випадково. Мета — показати пересічним американцям тяглість боротьби українського народу за свою незалежність, адже саме США є надійним союзником України з початком російської агресії.

Експозиція триватиме до 29 вересня. Наразі розпочалася робота з підготовки двомовного каталогу, в якому буде представлено всі експонати виставки.