Керівник космічного агентства Греції Йоргос Манцуріс підписав в Колорадо-Спрінгз (США) Декларацію про співробітництво з NASA. Цей документ передбачає участь Греції в космічній програмі з освоєння супутника Землі Місяця, повідомив в ефірі грецького телеканалу ERT міністр цифрової політики й комунікацій Нікос Паппас.

Престижна для країни акція «Греція на Місяці» має завершитися висадкою грецького місяцехода на природному супутнику нашої планети. За словами міністра, головною метою проекту є дослідження місячного ґрунту для отримання даних, які належатимуть грецькій державі й використовуватимуться грецькими університетами та дослідницькими програмами.

Керівник NASA Джим Брайденстайн заявив, що Сполучені Штати повертаються на Місяць із новою програмою, покликаною закласти підґрунтя для постійної присутності. «Цього разу ми вирушимо на Місяць, щоби там залишитися. І ще одна унікальна річ — ми вирушимо на Місяць разом із коаліцією міжнародних партнерів. Дуже раді, що космічне агентство Греції, якому вже виповнився рік, буде з нами при нашому довгостроковому поверненні на Місяць», — сказав він.

Грецькі видання з небувалою радістю обговорюють космічні перспективи країни й наголошують, що всі греки можуть пишатися тим, що з висадкою на Місяць вітчизняного місяцехода країна ввійде в обмежену кількість держав, які відправляли свою роботизовану техніку на найближчу до Землі планету.

Але, крім гордості, Греція отримає й інші вигоди від співробітництва з NASA. Грецькі компанії, що займаються розробкою та випуском виробів для освоєння і вивчення космічного простору, можуть розраховувати на нові замовлення та збільшення робочих місць. А грецькі академічні й науково-дослідні університети, які братимуть участь у розробці реалізації міжнародних космічних програм, зможуть залучити солідне фінансування. У свою чергу це не тільки стримає «відтік мізків» із країни, а й сприятиме поверненню до Греції молодих науковців. В Афінах плекають надію і на те, що нова космічна галузь грецької економіки розвиватиметься високими темпами й приваблюватиме своїми перевагами.

Фото: Racurs.ua