Берлінський сенат оприлюднив попередній план з очищення повітря, котрий передбачає заборону на проїзд дизельних автомобілів стандартів Євро-5 і нижче дев’ятьма вулицями столиці вже влітку. Крім того, на 30 вулицях швидкість руху буде обмежена 30 км/год.

Сенатор із питань транспорту Регіна Гюнтер назвала виданню Tagesspiege причину нововведень: значне забруднення повітря у межах цих вулиць автомобільними вихлопами — 40 і більше мікрограмів оксидів азоту на куб. м. Якщо повітря не очиститься до прийнятного рівня, то заборону буде поширено і на стандарт Євро-6.

Нині сенат очікує реакції громадських і ділових організацій, а з квітня до середини травня вислухають думки мешканців столиці. Остаточний варіант плану набуде чинності в липні.

З минулого року обмеження швидкості до 30 км/год. діє на ділянках кількох центральних вулиць. Сенат аргументував тим, що, за його даними, такого роду обмеження допомогли зробити чистішим повітря у кількох районах столиці.

Водночас один із найбільших автоклубів ADAC, посилаючись на власне дослідження 2016 року, стверджує, що такі обмеження неефективні. Замість них, на думку представника клубу Сандри Хасс, слід запроваджувати «розумне» управління світлофорами та знаками рекомендованої швидкості для створення так званої зеленої хвилі.

Берлін.

Фото: delfi.ee