Розвиток двосторонніх відносин, внутрішня ситуація в нашій країні та Мінські домовленості стали ключовими темами учорашньої зустрічі в Берліні Президента України Петра Порошенка та канцлера ФРН Ангели Меркель. Під час спільної прес-конференції за результатами перемовин німецький лідер запевнила у беззаперечній підтримці ФРН нашої держави, особливо, що стосується територіальної цілісності, у тому числі Криму та східних регіонів.

Що стосується Мінських домовленостей, то А. Меркель визнала: на сьогодні не вдалося досягти режиму встановлення тиші. Проте, за її словами, вдалося знизити градус конфлікту, і саме цей формат — «єдиний шлях, яким ми можемо іти».

У свою чергу П. Порошенко подякував Канцлеру ФРН, що в процесі обговорення було підтримано великоднє припинення вогню, яке, за словами Президента, набуде чинності 18 квітня, за умови забезпечення його виконання з боку РФ. Глава держави резюмував, що сигналом на підтримку нашої країни стало рішення німецького уряду виділити додаткові майже 85 млн євро, які зокрема буде спрямовано на гуманітарну допомогу для внутрішньо переміщених осіб та розвиток соціальної інфраструктури на сході України.

Сторони під час прес-конференції торкнулися також теми виборчих перегонів в Україні. А. Меркель наголосила, що, за оцінками ОБСЄ, все відбувалося чесно та прозоро, і це, на її переконання, великий прогрес реформ. «Ми хочемо чесних та відкрити виборів другого туру», — зауважила Канцлер.

Під час прес-конференції лідери вкотре зажадали від РФ звільнення українських моряків, а також вільного проходження наших суден Керченською протокою.

У рамках робочого візиту до Берліна П. Порошенко також зустрівся із головою Християнсько-демократичного союзу Німеччини Аннеґрет Крамп-Карренбауер та представниками партії Союз90/Зелені. А. Крамп-Карренбауер дала високу оцінку прозорості проведення першого туру президентських виборів та їх відповідності високим демократичним стандартам. Глава держави подякував Німеччині за допомогу у впровадженні реформ в Україні.

Після Берліна П. Порошенко вирушив до Парижа для переговорів із Президентом Франції Еммануелем Макроном.

Також учора у французького лідера було заплановано зустріч із кандидатом у президенти Володимиром Зеленським. Деталей цих переговорів на момент верстки номера відомо не було.

Фото: bestin.ua