На засіданні колегії Сумської облдержадміністрації голова ОДА Микола Клочко повідомив втішну новину. За його словами, вже найближчим часом працівникам Шосткинського казенного заводу «Зірка» почнуть виплачувати борги із зарплати. Проблема зрушила з мертвої точки і поступово наближається до розв’язання.

За кілька днів перед цим директор шосткинського оборонного підприємства Андрій Осипенко оприлюднив у Фейсбуці допис, в якому поінформував: концерн «Укроборонпром» прийняв рішення ліквідувати «Зірку». Вже нібито створюють ліквідаційну комісію, котра невдовзі розпочне роботу. «Докорінно не погоджуюсь із таким рішенням і відмовляюсь брати участь у процесі, аж до звільнення з посади, — зазначив директор. — Знаю, що в нас є і сили, і бажання, і можливість працювати».

Про проблеми на Шосткинському казенному заводі «Зірка», котрі одночасно можна вважати і проблемами вітчизняної оборонної галузі, неодноразово розповідав «Голос України». Останні два матеріали були надруковані 28 і 29 березня нинішнього року. У них повідомлялось: працівники «Зірки», перекриваючи міжнародну автомагістраль, вимагають не лише віддати затриману на півтора року зарплату, а й завантажити оборонне підприємство державними замовленнями та повернути його до життя. Для воюючої держави це надзвичайно важливо.

«Завод списали, а борги із зарплати залишились, — інформує далі користувачів Фейсбуку директор «Зірки» Андрій Осипенко. — Але хіба це розв’язання проблеми? Я так не думаю і відстоюватиму інтереси виробництва, нехай і в іншому статусі. «Зірка» повинна жити».

Депутат Шосткинської міськради Олег Романовський, котрий також докладав зусиль для збереження оборонного підприємства, у телефонній розмові з кореспондентом «Голосу України» запевнив: директор «Зірки» згущує барви. Принаймні, щодо боргів із зарплати. Представницю трудового колективу «Зірки», котра раніше разом із керівництвом міста та області їздила до столиці, запевнили, що гроші людям віддадуть. Зрештою, борг не такий уже й великий: майже 22 млн грн. Така сума ні для «Укроборонпрому», ні для Міністерства оборони не може бути критичною.

Власне, саме це і підтвердив голова Сумської ОДА Микола Клочко на засіданні колегії обл-держадміністрації. «Зарплату людям почнуть виплачувати вже найближчим часом, — переконаний посадовець. — Але цьому питанню необхідно приділити увагу!»

М. Клочко вважає, що між керівництвом «Укроборонпрому» та Міністерства оборони України немає необхідного рівня взаємопорозуміння та узгодженості в діях. «Я це побачив на власні очі, — запевнив посадовець. — Те, що потрібно для держави, робиться, але лише частково».

За словами М. Клочка, під час останньої поїздки до Києва принципову позицію щодо «Зірки» продемонстрував міський голова Шостки Микола Нога. Ми поспілкувалися з Миколою Петровичем одразу ж після засідання колегії. Він запевнив: домовленості про поступове погашення боргів із зарплати працівникам «Зірки» і справді досягнуто.

За словами міського голови, далеко не всі зацікавлені в тому, щоб «Зірка» повноцінно запрацювала. Але про ліквідацію оборонного підприємства наразі не йдеться: такі чутки, м’яко кажучи, перебільшені.

Водночас доля «Зірки» залишається незрозумілою. Наприкінці минулого року представники «Укроборонпрому», перебуваючи в Шостці, обіцяли казенному заводу негайні держзамовлення на 80 млн грн, а в найближчій перспективі — інвестиції на 1 млрд грн. Поки що такими грошима не пахне. Навіть 22-мільйонний борг із зарплати, і той віддаватимуть не одразу, а поступово.

Сумська область.

Фото надано автором.

P.S. Коли матеріал було підготовлено до друку, із Шостки надійшла приємна новина: працівникам «Зірки» почали виплачувати заборговану зарплату. Поки що людям повернули лише 3 млн грн, «закривши» цими грошима 2 місяці прострочки. Перед цим на оборонному підприємстві не бачили зарплати 1,5 року.