З Коростеня в плавання річкою Уж вирушили два дерев’яні човни-довбанки — «Добриня» і «Фрам». Їхні екіпажі мають завдання дістатися до Дніпра, а ним — до Вишгорода. Човни незвичайні. Як розповів краєзнавець з Олевська Юрій Халімончук, лодія — точна копія човна ХVI століття, який знайшли під час розкопок на Поліссі. Навіть виготовляли не сучасними інструментами, а такими, які були в часи князя Мала, того самого, якого сватали за княгиню Ольгу після того, як коростенці вбили її чоловіка Ігоря.

— Від князя Мала посилали сватів: одних вона спалила в лазні, інших засипала в ямі, третіх втопила. Ми сподіваємося, що нас приймуть гостинніше, — жартує Юрій Халіманчук. І повідомляє подробиці: — Ми видовбали основу із тополі, розшили борти, встановили фальшборт, це осика вже, а обробка — теж автентичні речі, це наш мох, сфагновий з дьогтем.

От тільки одна проблема: всіх пропорцій дотримались, а човен довелося робити меншим, бо тепер такого товстого дерева не знайти.

Човен уже випробували торік на невеликій відстані, цього разу хочуть перевірити, чи й досі є прохідний шлях, описаний у старих літописах.

— Ми бачимо, які тут великі камені. Але ми не знаємо, який був рівень води тоді, чи був він прохідний для такого типу човнів. От ми й з’ясуємо тут, на відстані 30 кілометрів, трьох десятків порогів, невеличких водоспадиків, чи це реально, — зазначає старший науковий співробітник Інституту археології НАН України Андрій Петраускас.

До речі, чотири роки тому А. Петраускас і Ю. Халімончук були організаторами подібної наукової експедиції на човнах-довбанках з Олевська до Вишгорода. Тоді подорож була вдалою.