Делегація українського парламенту взяла участь у Спільному 99-му семінарі Роуза-Рота та Спеціальної групи з питань Середземномор’я та Близького Сходу, що відбувся у м. Анталія (Туреччина). У заході взяли участь голова Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї НАТО Оксана Юринець, заступник голови делегації Юрій Береза та член делегації Андрій Кожем’якін, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради України.
 

Делегати обговорили ситуацію у Сирії, виклики політичних та інституційних реформ в регіоні МENA, складові партнерства НАТО, обмінялися думками щодо Середземноморського діалогу і операцій НАТО на Близькому Сході, основна увага була приділена проблемам і викликам, що стоять перед Центральною Азією, а також обговорили основні гуманітарні та безпекові виклики, спричинені міграцією.

Голова постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській Асамблеї НАТО Оксана Юринець, беручи участь у дискусії, підкреслила, що Україна добре розуміє ситуацію у Сирії, оскільки сама страждає від російської агресії вже п’ять років. Вона зазначила, що незаконна окупація Криму і територій Донецької та Луганської областей призвела до того, що в країні понад 1,8 млн внутрішньо переміщених осіб. Також Оксана Юринець коротко окреслила поведінку Росії у Керченській протоці та Азовському морі, нагадала про невизначену долю 24 українських військовополонених, що перебувають на території Росії. Виступаючи на засіданні, Ніколя де Сантіс, представник відділу з політичних справ та політики безпеки НАТО, підтримав виступ голови української делегації та закликав комплексно дивитися на всі конфлікти та їх вирішення. Він наголосив, що ПА НАТО і Альянс підтримують Україну, її територіальну цілісність, суверенітет і непорушність міжнародно визнаних кордонів. Водночас вони продовжують докладати всіх зусиль, аби змусити Росію бути відповідальною, не погіршувати ситуацію у регіоні й, найголовніше, звільнити українських військовослужбовців.