Президент Еквадору Ленін Морено пояснив в інтерв’ю The Guardian, чому еквадорський суд скасував рішення про надання притулку засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу (на знімку).

За його словами, на це рішення не вплинула жодна інша країна. Причина в тому, що Ассанж намагався використовувати посольство країни в Лондоні, в якому він переховувався від правосуддя з 2012 року, як «центр для шпигунства». В оприлюдненому у Twitter відеозверненні президент заявив, що терпець «досяг межі через поведінку пана Ассанжа» після того, як стало відомо, що він втручався у внутрішні справи інших держав. «Останній інцидент стався в січні 2019 року, коли WikiLeaks оприлюднила документи Ватикану». «Ця та інші публікації підтвердили підозри світу про те, що пан Ассанж досі пов’язаний із WikiLeaks», — сказав президент. Л. Морено заявив, що отримав письмове зобов’язання від Великої Британії, що головні права Ассанжа поважатимуть і його не відправлять у місце, де тому загрожуватиме смертна кара.

Після того, як 11 квітня Ассанжа заарештували, його батько Джон Шиптон звернувся до влади Австралії з проханням домогтися екстрадиції сина на батьківщину. Однак екстрадиції вимагають і Сполучені Штати, які звинуватили Д. Ассанжа у викраденні та оприлюдненні секретних матеріалів.

Прес-секретар Управління ООН з прав людини Равіна Шамдасані повідомила під час брифінгу, що в Управлінні уважно стежать за розвитком подій і сподіваються, що «відповідні органи гарантують повагу до прав пана Ассанжа на належну правову процедуру й справедливий суд, зокрема і в процесі екстрадиції».

Фото: BBC.com