Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Із листопада минулого року, коли облміськгази — ні сіло ні впало — почали виписувати рахунки за газ із коефіцієнтом приведення показань лічильника до «стандартних» умов, споживачі облгазів, що входять до групи Фірташа, втратили спокій. Не виправили ситуацію й численні виступи українських засобів масової інформації загалом та «Голосу України» зокрема, обговорення теми громадськістю та активістами на різних медійних майданчиках, у соціальних мережах, а також у високих владних кабінетах і навіть із трибуни та у кулуарах парламенту та на засіданнях українського уряду, у численних міністерствах та особисто високим регулятором. До речі, незалежним! А тепер — іще й судами.

Та, схоже, марно, бо справа з мертвої точки не зрушила ні на йоту. Якщо ви думаєте, буцімто після вжарювань, виступів у соціальних мережах та на прямих ефірах щось змінилося і облгази, сплативши штрафи, почали усувати недоліки, виявлені перевірками, та перераховувати незаконно приписані людям суми, то мусимо вас розчарувати. Жодним чином. Ситуація зайшла ще у більш глухий кут. Всі погодилися, що газові оператори неправі. Але...

Ось черговий рахунок пересічного споживача за березень цього року, який послухався усних рекомендацій і платить РГК «Київоблгаз» суворо за даними лічильника. Спожито за місяць 109,13 кубометра газу, які шляхом множення на ціну за куб трансформуються у 932,94 грн. Так було завжди. Принаймні, до листопада 2018-го. Заплатив — і живи спокійно. Це всіх влаштовувало. Чому ж перестало влаштовувати тепер?

А тому, напевно, що багато грошей не буває. Нам тепер пропонують скористатися коефіцієнтом. Сьогодні це 1,070. І завдяки йому наші 109 з лишком кубів трансформуються приблизно в 117, а майже 933 гривні перетворюються на 998 із копійками. Як бачите, мало того, що ми платимо за грабіжницьким тарифом, то облміськгази, нібито законно, ще й приписують нам. На рівному місці. Адже неодноразово вже говорилося, що коефіцієнти включено до тарифу. Кому скільки приписують — порахуйте самі. У нашому ж конкретному випадку 65 гривень із домогосподарства з мінімальним обсягом споживання щомісяця. Плюс-мінус... А скільки таких домогосподарств! Зрозуміло, що зі збільшенням обсягів споживання збільшується і сума! І все це у чиїсь загребущі руки й бездонні кишені...

Утім, ось коментар заступника начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексія Хабатюка: «Облгази проігнорували рішення НКРЕКП та далі нараховують споживачам зайві обсяги газу. Вінницька, Волинська, Закарпатська, Запорізька, Чернігівська — це неповний перелік областей, з яких надходить чергова хвиля скарг споживачів. О, несподіванка, — всі вони виключно з групи РГК.

Люди пишуть, що в платіжці за березень не тільки не зроблено перерахунку з жовтня минулого року, як того вимагала НКРЕКП, а й знову донараховані обсяги за березень.

НКРЕКП зобов’язана провести чергову перевірку та підтвердити факт ігнорування облгазами рішень регулятора. Але Верховна Рада не може стояти осторонь, бо, на жаль, у регулятора за законом про ринок газу та про самого регулятора обмежені повноваження. Це питання енергобезпеки!..»

Справді. Питання енергобезпеки. А що, коли завтра вони, шановні наші газові оператори, користуючись своїм панівним становищем на ринку, вигадають ще якусь нісенітницю. Будь-яку. Боїмося навіть припускати, а тим паче говорити вголос. Важко уявити, що чекає на тих, хто не виконуватиме їхні забаганки, читай — не платитиме — відключатимуть-відрізатимуть-каратимуть! І як ви їх закличете до відповідальності, якщо вони над законом! Вони — монополісти!

Хоча є один важіль, який, на думку фахівців, навіть такого монстра як РГК швиденько поставить на місце і примусить коритися вимогам закону і регулятора.

Ось думка незалежного експерта з питань енергоефективності Ігоря Черкашина: «Час би НКРЕКП... припинити імітувати роль регулятора, а починати не просто лякати штрафами газові контори, а анулювати їхні ліцензії.

Справді, так швидше дійде. У чергових відписках від «Київ-облгазу» на вимогу споживачів припинити практику застосування коефіцієнтів при виставленні рахунків за спожитий газ, уже після так званої перевірки НКРЕКП, — нічого нового, жодних нових аргументів для таких дій у газових контор не з’явилося. Значить, є всі підстави говорити про злісне порушення ліцензійних умов і зловживання монопольним правом.

Із цим свавіллям таки справді треба щось робити. Бо далі так жити не можна. Безжальна державна машина загрожує нас розчавити й перемолоти на жорнах тарифної колотнечі. З одного боку, чиновництво каже, мовляв, не платіть за приписані облміськгазами групи Фірташа невикористані кубометри. З другого, ніхто не дасть гарантії, що, по-перше, неплатники не позбудуться субсидії, по-друге, напевно, в один зовсім не прекрасний момент їм не припинять надання послуги, а законно чи незаконно, то вже питання десяте! Часи, коли клієнт правий, давно канули у вічність! По-третє, з травня цього року, за новим законом про ЖКП, на суму боргу нараховуватиметься пеня. От і думайте: платити чи далі комизитися.

Тим часом

Стало відомо, що «Вінницягаз» та «Волиньгаз» вирішили оскаржити в судах постанови НКРЕКП про накладення штрафів у розмірі 850 000,00 грн. Однак Волинський окружний адміністративний суд, а за ним і Вінницький окружний адміністративний суд відмовили в зупиненні дії постанов регулятора на час розгляду справ по суті.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) уже розглядає справи щодо 20 облгазів за ознаками порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Про це заявив голова АМКУ Юрій Терентьєв.

«Справи розпочато за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринках розподілу природного газу в межах територій ліцензійної діяльності, закріплених за відповідними облгазами. Підставою стало донарахування облгазами (усупереч Кодексу газорозподільних систем) побутовим споживачам обсягів спожитого природного газу понад обсяги, визначені за даними лічильників», — зазначив голова АМКУ і уточнив, що такі дії облгазів призводять до додаткових, необґрунтованих витрат споживачів. Справи розглядаються щодо: «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Дніпрогаз», «Дніпропетровськгаз», «Житомиргаз», «Закарпатгаз», «Запоріжгаз», «Івано-Франківськгаз», «Київобл-газ», «Криворіжгаз», «Львівгаз» , «Миколаївгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Тисменицягаз», «Харківгаз», «Харківміськгаз», «Хмельницькгаз», «Чернівцігаз» і «Чернігівгаз».

Далі буде?