Увечері 15 квітня Броварський суд Київської області ухвалив рішення звільнити з-під варти прямо в залі судових засідань народного депутата України Надію Савченко та колишнього керівника Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимира Рубана. Таке рішення було прийнято у зв’язку з тим, що в ніч на 16 квітня завершився термін запобіжного заходу — тримання під вартою, а нового обрано не було. Наступне засідання суду заплановано на 7 травня. Принаймні до цього часу Савченко та Рубан залишатимуться на свободі.

У коментарі журналістам Надія Савченко заявила, що залишатиметься в Україні, прийде до Верховної Ради, має намір створити власну політичну силу та «боротиметься за Україну». Савченко назвала «дивним» рішення про її арешт після двох років у російській в’язниці (22 березня 2018 року Верховна Рада України дала згоду на зняття з неї депутатської недоторканності, притягнення її до кримінальної відповідальності, затримання й арешт, того ж дня її й затримали).

«Я не порушую правила, я не тікаю за кордон, як гарантували прокурори. Я не тікаю з України, тому що я — Герой України. І для мене Україна не порожнє слово. Я боротимуся за Україну, — сказала Надія Савченко після оголошення рішення суду. — Я доведу свою невинуватість, я виграю у цьому суді. Тепер нам поспішати нікуди». Також народний депутат повідомила, що збирається разом із народом України «абсолютно мирним, еволюційним способом змінити політичну систему».

Надії Савченко інкримінують низку злочинів, передбачених сімома статтями Кримінального кодексу України, зокрема, підготовку терактів з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Однак вона свою вину не визнає.

Володимира Рубана, котрого слідство вважає спільником Савченко, затримали 8 березня 2018 року на КПВВ «Майорське». За інформацією правоохоронних органів, він намагався вивезти з окупованої території Донецької області велику партію зброї. Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів.

«Справу Савченко—Рубана 28 січня 2019 року було направлено в суд з обвинувальним актом. Тому можна було б сказати, що рішення (точніше, його відсутність) про запобіжний захід на час судового процесу — виняткова компетенція суду», — так прокоментував рішення суду щодо Надії Савченко Генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Але низка останніх резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушують визнати: судова система тяжко хвора», — наголосив він. Луценко назвав кілька причин, які призвели до подібного рішення. По-перше, це «дозволені законом маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів». Адже у Савченко за рік судового процесу було дев’ятеро адвокатів — вісім платних і один безплатний від держави. По-друге, критично мала кількість суддів у судах. «40 відсотків незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть одного судді призводить до передачі справи в інший суд, — зазначив Генпрокурор. — «Футбол» зміни судів у справі Савченко—Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний Суд — Чернігівський районний — Чернігівський апеляційний — Верховний Суд — Солом’янський районний — Київський апеляційний — Верховний Суд — Київський апеляційний — Дарницький районний — Київський апеляційний — Броварський районний».

Третьою причиною Юрій Луценко назвав «небажання окремих суддів виконувати свою роботу». «Інакше, як самоусуненням, важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось з родичів судді проживає на окупованій території, — сказав він. — І головне: звільнення з-під варти на підготовчому судовому засіданні зовсім не означає зняття обвинувачення. ГПУ наполягає на достатності доказів скоєння злочинів Савченко і Рубаном. Впевнений, що завезення важкої зброї з так званої «ДНР» для обстрілу української столиці не залишиться безкарним».

Генпрокурор також зазначив, що на розгляді у парламенті вже давно перебуває законопроект, спрямований на усунення подібних зловживань.