Робота з притягнення до відповідальності країни-агресора Росії у міжнародних судах не буде згорнута за жодних обставин. На цьому наголосив кандидат у Президенти, чинний глава держави Петро Порошенко в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV.

«Зроблено величезний масив роботи, і сьогодні в міжнародних судах розглядаються і справи з притягнення Росії до відповідальності за расову дискримінацію в Криму кримських татар і українців. Міжнародний трибунал за збиття літака МН17. За порушення прав українських інвесторів на території окупованого Криму і Донбасу. І багато-багато інших підстав, які відбуваються в координації уряду, міністерств юстиції, фінансів і закордонних справ», — сказав він.

У цьому контексті Петро Порошенко зазначив, що важливо було б почути позицію кандидата на найвищу посаду в країні Володимира Зеленського з усіх цих питань. «На сьогоднішній день наш великий народ має право знати, яка позиція кандидата в Президенти з ключових питань. Куди ми рухаємося: назад в Росію чи в Європейський Союз? Яка буде принципова економічна політика? Яка буде політика безпеки? Що буде з армією? З технічним оновленням і модернізацією Збройних Сил?.. Що буде із залученням одразу після президентських виборів миротворців, які принесуть мир на Донбас? Що буде з реалізацією Мінських домовленостей, які забезпечать виведення окупаційних військ, важкої техніки і артилерії, роззброєння незаконних збройних формувань, нарешті припинять вбивство українців, повернення додому наших військовополонених, які незаконно тримаються в Росії», — підкреслив він.

Президент нагадав також, що в червні спливають санкції проти Російської Федерації і нам потрібно буде знову мобілізовувати весь світ. «У нас немає абсолютно часу на будь-яку розкачку. Щоб Україна не залишилася сама в цьому протистоянні», — зазначив Петро Порошенко та додав, що українці мають розуміти, як і хто цими питаннями буде займатися.

Володимир Зеленський, цілком очікувано, участі в програмі не брав, прийшов представник його команди Олександр Данилюк.

Він укотре нагадав, що Володимир Зеленський очікує Президента Порошенка 19 числа о 19-й годині, і це була його пропозиція із самого початку, на НСК Олімпійський, і додав: «Те, що Президент знаходить час з’являтися на різних ефірах, — це він розпоряджається своїм часом. Може, люди саме цього від нього очікують».

За словами О. Данилюка, коли кажуть, що не відбувається спілкування команди з пресою, — це не зовсім правильно. «Стосовно Володимира Зеленського. Він дає інтерв’ю, коментарі, він спілкується з пресою. Можливо, не так часто, як хотілося б пресі, але я вважаю, що він має досить активну присутність зараз в «мідіа», зокрема, хоча більше фокусується на українській аудиторії, бо це є важливим, він також дає інтерв’ю зарубіжним «мідіа». У мене ніколи не виникало питань, що якісь питання не є освітленими. Але всі питання, буде достатньо часу, у конструктивній обстановці, я сподіваюсь, що не буде жодних провокацій, — все буде комфортно обговорено 19 числа о 19-й годині на НСК «Олімпійський», — наголосив О. Данилюк.

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв попросив Володимира Зеленського детальніше роз’яснити свою позицію щодо Криму. Відповідь М. Джемілєв отримав не від самого кандидата, а від його штабу.

Прокоментував представник штабу і релігійне питання. Виявляється, саме Данилюк у 2010 році «багато працював над тим, щоб у нас було представництво Константинопольського патріархату в Україні». На уточнююче запитання, кого він представляв у 2010 році, О. Данилюк відповів: «Я, як один із віруючих, скажімо так, ми працювали з Афонським подворьєм для того, щоб відкрити в Києві Афонське подвор’я».