Це пообіцяв французам їхній президент Еммануель Макрон. «Нотр-Дам — це наша історія, наша література, частина нашої душі, місце всіх наших визначних подій, так само як епідемій, війн, наших свобод, епіцентр нашого життя… Пишаймося тим, що побудували цей собор більше 800 років тому. Сьогодні урочисто скажу: ми знову відбудуємо його разом», — запевнив Макрон і повідомив, що з вівторка він розпочне міжнародну кампанію зі збору коштів для відновлення Нотр-Даму після пожежі.

Жахлива пожежа почалася 15 квітня о 18.50, за припущеннями слідства, в результаті недбалості й очевидно пов’язана з реставраційними роботами. Вогонь, що швидко охопив один із головних символів Франції та Європи, приголомшив і французів, і весь світ, який мав можливість спостерігати за тим, як розгортається трагедія, в прямому ефірі провідних телеканалів та агенцій. Щойно стало відомо про пожежу, світові лідери, політики та, власне, й не обтяжені високими посадами люди намагалися донести до французів, що ті не залишилися сам на сам з цією бідою. Слова співчуття і підтримки стали головним посланням до Франції у всіх соціальних мережах цього вечора.

Що стосується парижан та туристів, то, як розповіли очевидці, вони прийшли до місця трагедії не для того, щоб зробити селфі. Хтось співав «Марсельєзу», хтось плакав, хтось молився, а хтось намагався заспокоювати людей…

Мабуть, найтрагічнішою стала хвилина, коли в МВС Франції припустили, що історичну споруду, яка пережила Французьку революцію і дві світові війни, яка бачила, як коронували Наполеона, і, до речі, де правили службу за жертвами Голодомору, можливо, не вдасться врятувати. Однак глибокої ночі, коли пожежу загасили і вдалося зрозуміти масштаб руйнувань, світ зітхнув з полегшенням: завдяки професіоналізму пожежників від вогню врятували 850-річну головну кам’яну споруду готичної будівлі та дві її вежі. З’ясувалося, що вівтарна частина, хоч і зазнала пошкоджень, але не зруйнована… Окрім того, вціліли знамениті вітражі, що датуються ХІІ і ХІІІ століттями, зокрема й вікно-троянда.  Також із собору вчасно евакуювали частину святинь, у тому числі й унікальний терновий вінець, котрим, як вірять християни, увінчали Ісуса Христа, коли він піднімався на Голгофу. Звістку, що вінець, який багато століть зберігали в Нотр-Дамі, не постраждав, віряни сприйняли з особливою радістю ще й тому, що пожежа сталася в перший день Страсного тижня, адже цієї неділі християни західного обряду святкуватимуть Великдень. На жаль, у результаті пожежі було знищено приблизно дві третини даху та шпиль…

Учора, коли розпочався збір коштів на відбудову собору, стало зрозуміло, що його справді відбудовуватимуть усім миром. Долучитися до цієї справи євродепутатів закликав президент Європарламенту Антоніо Таяні. Президент Європейської Ради Дональд Туск також звернувся до держав-членів ЄС з проханням допомогти Франції: «На кон поставлено щось більше, ніж просто матеріальна допомога. Пожежа в соборі Нотр-Дам знову стала для нас свідченням того, що ми пов’язані чимось більш важливим і більш глибоким, ніж договори», — цитує Туска «Європейська правда».

Пообіцяв перерахувати 100 мільйонів євро на відновлення собору французький мільярдер Франсуа-Анрі Піно, виконавчий директор компанії Kering, що володіє  брендами Gucci та Yves Saint Laurent. «Ця трагедія вразила всіх французів і бага-
тьох людей за кордоном, які прив’язані до духовних цінностей. Зіткнувшись з такою трагедією, кожен бажає якнайшвидше відродити цю перлину нашої спадщини», — сказав він. Французький бізнесмен президент групи компаній LVMH Бернар Арно також оголосив, що надасть на відновлення собору 200 мільйонів євро. Ще 60 мільйонів євро виділять мерія столиці та Паризький регіон.

Допомогу і підтримку у відбудові пообіцяли ЮНЕСКО, до списку Всесвітньої спадщини якої Нотр-Дам входить з 1991 року. Одразу в кількох європейських країнах розмірковують, як організувати і визначити відповідальних за збір коштів на їхній території. І очевидно, що це тільки початок.

Фото зі сторінки у Твіттері Пожежної служби Парижа.