16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) з вимогою застосувати тимчасові заходи проти Російської Федерації для негайного звільнення українських моряків та повернення трьох військово-морських суден, захоплених РФ у акваторії Чорного моря 25 листопада минулого року.

«Відповідно до Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права (UNCLOS) військово-морські судна та їх персонал мають абсолютний імунітет, що означає, що іноземні держави не можуть їх арештовувати, затримувати та піддавати судочинству», — наголошує МЗС України.

Його очільник Павло Клімкін зазначив, що Україна очікує на рішення Міжнародного трибуналу в Гамбурзі вже за місяць.

Натомість Міністерство закордонних справ Росії розкритикувало звернення України й заявило, що цей суд «не володіє юрисдикцією для розгляду» інциденту.

Тим часом учора (на момент, коли верстався номер) Лефортовський суд Москви продовжив термін утримання під вартою на три місяці 12 українським морякам. Таким чином задовольнивши клопотання ФСБ РФ. Сторона звинувачення просила продовжити арешт, підкреслюючи необхідність отримання результатів експертиз.

У свою чергу сторона захисту заявила, що українці є військовополоненими і повинні бути звільнені, та вкотре заявила, що захоплення моряків було фактом агресії з боку РФ.

Фотоскрин: uk.wikipedia.org