Держдума РФ, як ідеться на її офіційному сайті, ухвалила в третьому, остаточному, читанні закон про так званий «суверенний інтернет» на території Росії. Головним завданням цієї ініціативи називали забезпечення надійної роботи російського сегмента Інтернету у випадках збоїв або цілеспрямованого масштабного зовнішнього впливу.

Водночас влада зможе контролювати точки з’єднання Інтернету в країні із зовнішнім світом. Також у тексті прописано можливість створення інфраструктури, котра дозволить російському сегменту працювати ізольовано, якщо оператори зв’язку не зможуть під’єднатися до кореневих серверів Інтернету за кордоном. Окрім того, техзасоби зможуть фільтрувати трафік і блокувати заборонені в Росії ресурси. Відповідати за функціонування мережі в країні буде Роскомнагляд. Витрати на виконання закону попередньо оцінюють у 30 млрд рублів. Закон набуде чинності 1 листопада 2019 року, однак окремі його положення діятимуть з 
1 січня 2021 року.

Росія продовжує самоізоляцію не лише на просторах Інтернету, а й на міжнародній арені. Днями заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що співпрацю РФ та НАТО з воєнних та цивільних питань «повністю припинено» й винен у цьому Альянс, який «відмовився від позитивного порядку денного» у відносинах з Москвою.

Проте в НАТО нагадали, що вони самі призупинили співпрацю з Москвою через агресію проти України. В Альянсі наголосили, що стосовно РФ дотримуються двовекторного підходу: потужне стримування і оборона при збереженні серйозного діалогу.

Мал. О. КУСТОВСЬКОГО (https://www.radiosvoboda.org/)