Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький, історик та журналіст Вахтанг Кіпіані.

Фото зі сторінки Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС у Фейсбук.

Україна, яка пережила асиміляційну політику Москви і яка після Революції Гідності обрала шлях свободи, має обстоювати принципи демократії, захисту національних прав кожного народу. Про це йшлося під час круглого столу «Народи Російської Федерації: між асиміляцією і самовизначенням», що відбувся у Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України за участі народних депутатів, зокрема голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко, голови Комітету з питань культури і духовності Миколи Княжицького та голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова.

«Хтось може запитати: а яке нам, українцям, діло до того, що робиться на території Російської Федерації? Хіба нам бракує власних проблем? Відповідь полягає в тому, що Україна як країна, яка сама пережила асиміляційну політику Москви і яка після Революції Гідності обрала шлях свободи, має відходити від уявлення, що її хата скраю. Ставати суб’єктом європейської і світової політики, обстоювати принципи демократії, верховенства права, у т. ч. захисту національних прав кожного народу. Наша солідарність із корінними народами Російської Федерації продиктована не лише моральним обов’язком, а й національними інтересами», — про це заявила голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

У боротьбі за демократичні свободи, національні права, політичні переконання, в тому числі й відмовляючись визнавати анексію Криму або воювати на Донбасі, активісти національних рухів залишаються в інформаційній ізоляції, вони очікують на міжнародну підтримку та солідарність, зазначила народний депутат.

І висловила сподівання, що після ухвалення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» парламент підтримає Постанову Верховної Ради «Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, національних парламентів держав світу щодо засудження порушення прав корінних народів у Російській Федерації» (реєстраційний № 10125).

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький переконаний, що кожен народ має право на розвиток своєї мови, яка, безумовно, є цивілізаційною цінністю.

«Ви бачите скільки часу ми обговорюємо в парламенті мовний законопроект та намагаємося захистити право українців на мову у власній країні. Українці досі є жертвами тієї боротьби, яку стільки століть з нами проводить російська імперія. Але ми вірні нашим принципам. Кожна нація та кожен народ мають право на розвиток своєї мови, яка безумовно є цивілізаційною цінністю», — сказав голова комітету.

Вл. інф.