Фото надано автором.

Технолого-економічний коледж, що у райцентрі Млинів на Рівненщині, здавна вважається кузнею кадрів для тваринництва та інших галузей сільського господарства. Не дивно, що сюди прагнуть потрапити на навчання юнаки і дівчата з багатьох регіонів Рівненщини, сусідніх з нею областей.

Володимир Тарківський (на знімку) із Кременця на Тернопільщині став студентом ветеринарного відділення за порадою своїх батьків. А коли занурився у навчальний процес, долучився до практичних занять, то переконався у правильності вибору.

Під час навчання під керівництвом викладачів занурився в наукові глибини майбутньої професії, брав участь у науково-практичних конференціях. До речі, востаннє побував на такому форумі знань, умінь і досвіду 16—17 березня цього року в столиці України, де дослухався до думок вітчизняних спеціалістів, а також професіоналів із Канади, Росії. Сам Володимир не виступав ні з доповіддю, ні з рефератом, але мотав на вус кожне цінне міркування і автоматично заносив їх в інтелектуальні запасники. Очевидно, що викладачі Млинівського коледжу — не тільки висококласні педагоги, а й талановиті селекціонери, бо з широкого кола вихованців уміють виокремити справжні наукові діаманти... Якось Володимиру Тарківському зателефонував викладач Василь Тимофійович Сироватка і запропонував узяти участь у конкурсі «Агро-2019», який проводить фонд Бориса Колесникова. До речі, цей фонд — головний спонсор конкурсу, котрий влаштовують для тих, хто хоче здобути освіту і прагне реалізувати себе в Україні.

Студент із Млинова представив мотиваційний лист, у якому виклав інформацію про себе. До речі, цьогоріч документи на участь у конкурсі подали 1750 осіб. На першому етапі Володимир успішно склав тести, тож пробився до другого етапу, на якому молоді науковці представляли наукові проекти. Творчий доробок Володимира гідно оцінило журі: він посів третє місце, і його, як і ще тридцятьох переможців, преміювали поїздкою в Париж на сільськогосподарську виставку «SIMA-2019». До речі, серед переможців конкурсу «Агро-2019» було лише троє-четверо студентів коледжів, решта — університетів. До речі, Млинівський технолого-економічний коледж постійно «постачає» переможців на згаданий конкурс, торік це була Ольга Гнатюк.

Зі столиці Франції Володимир Тарківський привіз незабутні враження. Зокрема — з виставки. Скажімо, його вразили деякі наукові параметри вирощування великої рогатої худоби. На екологічно чистих кормах вона досягає забійної ваги 500—700 кілограмів, а на генно-модифікованих — 1200—1400 кілограмів. Різниця разюча, хоча вплив генно-модифікованих кормів і продуктів на організм людини і тварини не вивчений.

Володимир Тарківський поділився планами на майбутнє: він має намір продовжити навчання у виші.

Підготувала Олександра ЮРКОВА.

Млинів Рівненської області.