Президент України Петро Порошенко під час участі в публічній дискусії з представниками громадянського суспільства та експертного середовища в ефірі Суспільного телебачення закликав не допустити 21 квітня реваншу старих політичних сил, наголосивши на незворотності курсу на членство в ЄС та НАТО.

Одне з найгостріших запитань було про тарифи. Адже, згідно з опитуваннями, майже 50 відсотків населення прагне зменшення тарифів і очікує цього від Президента. Петро Порошенко висловився за зниження тарифів, відзначивши, що «ринок створив необхідні умови для того, щоб у травні не підвищувати тарифи, і уряд до цього готовий».

Глава держави знову висловився за ліквідацію у процесі децентралізації посад голів обласних і районних державних адміністрацій та створення інституту префектів, які матимуть контрольні функції, зокрема, щодо збереження територіальної цілісності держави, розширення повноважень місцевого самоврядування. А також застеріг від намагань розширити президентські повноваження, повернувши редакцію Конституції від 1996 року.

Петро Порошенко вважає доцільним, щоб із наступних парламентських виборів розпочав діяти новий Виборчий кодекс. «Я вважаю, було б набагато більш реалістично, щоб закон про відкриті списки працював із наступних парламентських виборів», — сказав він. Водночас Президент закликав парламент унеможливити ризики сепаратизму або федералізму: «Щоб у нас не з’явилися Львівська або Галицька партія, Донецька партія, Одеська партія і з абсолютно різними інтересами».

Президент заявив, що готовий продовжити реалізацію стратегії подолання бідності та захисту найменш захищених верств населення та наголосив на важливості завершення судової реформи в судах першої інстанції, створення Національного бюро фінансової безпеки, перезавантаження антикорупційних органів.

Журналісти запитали у Президента, чи вважає він доцільним відмовитися від 2,5 мільярда доларів, які за рішенням Стокгольмського арбітражу має виплатити компанія «Газпром» на користь НАК «Нафтогаз України» в обмін на новий транзитний газовий контракт з Росією. Глава держави висловив думку, що такі пропозиції створюють небезпечний прецедент, коли після виграшу в суді українська сторона «стає на коліна і повзе вибачатися перед Росією, щоб підписати черговий контракт, який так само не буде виконуватись». «Це є некомпетентність і небезпека», — підкреслив Президент.