Ці слова були лейтмотивом у розлогому інтерв’ю кандидата у Президенти Володимира Зеленського, яке він нарешті дав за кілька днів перед другим туром президентських виборів (інформагентству «РБК-Україна»). Він виклав свої певні політичні позиції та бачення резонансних процесів у державі.

Щодо можливості розпуску парламенту В. Зеленський заявив, що його команді «це вигідно». На запитання, чи він думає, що не встигне розпустити Раду, відповів: «Я боюся, що я не встигну. Я ламати закон не буду, не буду порушувати закон».

Якщо парламент допрацює свою каденцію, позиція Зеленського така: «Діяти хочу за законом. Не збираюся керувати парламентом, тому що це неправильно. Тиснути на суддів або антикорупційні органи, як це робить чинна влада просто по телефону, я цим займатися не збираюся. Ми будемо будувати державу так, як ми бачимо, як ми хочемо. Тільки за законом».

Кандидат заявив, що виступає за збереження парламентсько-президентської моделі влади і загалом погано ставиться до глобальних змін головного закону.

На запитання, чи готовий піти на коаліцію з колишніми регіоналами, Бойком та Медведчуком, В. Зеленський відповів коротко: «Ні». Така само відповідь і щодо коаліції з Петром Порошенком.

Щодо референдуму про вступ України до ЄС і НАТО В. Зеленський сказав: «Коли люди будуть готові, тоді тільки референдум... Ми обрали напрям в Європу, однозначно, ми хочемо бути не совком, ми хочемо бути європейською державою, так, так, так.

НАТО — клас, безпека, рівень армії, все зрозуміло. Але я хочу об’єднати країну. Я буду кожен день записувати відео до східних регіонів України і говорити їм: дивіться, НАТО — не звірюга, не проковтне вас. Дивіться, що це. Нехай люди думають, нехай почнуть читати про це, нехай почнуть вивчати».

Володимир Зеленський висловився проти особливого статусу для Донбасу. «Я вважаю, що це взагалі наша велика історія, і нам доведеться довго виходити з цієї кримінальної ситуації, — сказав він. — Ось тут, може бути, нам допоможе саме інформаційна війна. Я дуже сподіваюся інформаційно повернути цих людей у стан, що вони потрібні Україні, як Україна їм потрібна, і що вони такі само українці. Але потрібно буде зробити дуже багато гуманітарних кроків. Багато всього». Зеленський також заявив, що Путін для нього — ворог.

Стосовно закону про мову, який нині розглядає Верховна Рада, В. Зеленський відповів, що його «треба глибоко вивчити». «Потім я хочу дізнатися думку громади з приводу цього закону», — сказав він.

Щодо реформ, які проводяться у державі, кандидат висловив думку, що багато які з них не приймалися людьми, бо «не було контакту з людьми». «Розумієте, хлопці, це дуже важливий момент — говорити з людьми, — сказав В. Зеленський. — У нас ні Верховна Рада, ні Президент, ні Прем’єр-міністр не є акціонерами реформ, акціонерами цієї країни, акціонерами України. Ми з вами, ну поки я ще не Президент, ми всі громадяни — акціонери України. І, будь ласка, будь добрий зі мною все обговорюй».

Фото: rbc.ua