Що потрібно зробити, щоб після виборів жити стало не гірше? Цю тему — життя після виборів — обговорили на зборах працівників та студентів Національного лісотехнічного університету України.

Ректор цього навчального закладу професор Юрій Туниця закликав підтримати звернення вченої ради Національного університету імені Івана Франка, в якому наголошується, що запорукою безпечного майбутнього України для кожного з нас має стати незворотність національно-державницького курсу в ЄС іНАТО.

«Перш за все ми повинні прийти на вибори і зробити усвідомлений вибір. По-друге, ми повинні взяти під контроль громадянського суспільства діяльність Президента і влади та домагатися обов’язкового невідкладного прийняття закону про імпічмент Президента, про зняття недоторканності», — вважає ректор. — І для цього є дві причини — імперські амбіції Росії і людська природа. Ми мусимо сказати рішуче «Ні!» капітуляції перед Росією — ставати на коліна ми не будемо. Тут потрібні розум і єдність усього нашого народу».

На думку завідувачки кафедри історії України, політології та права, доцента Любові Шептицької, сьогоднішні вибори асоціюються з подіями роману Пантелеймона Куліша «Чорна рада». Це були перші вибори гетьмана, які відбулися за російським сценарієм. У результаті блискуче проведеної агітації Іван Брюховецький був обраний гетьманом. Але ні козаки, ні прості українці не розбагатіли, а далі залишалися бідними та були змушені платити ще більші податки. Крім цього, було втрачено українську автономію. Розбагатіли лише сам Брюховецький та його оточення.

«Переконана, що ми сьогодні повинні показати нашу єдність і вибороти нашу державність та підтвердити наш євроінтеграційний курс», — наголосила Л. Шептицька.

У прийнятому на зборах Національного лісотехнічного університету України зверненні йдеться про те, що вибори Президента не повинні бути джерелом напруження і протистояння в суспільстві. Настав час, коли ми зобов’язані вимагати невідкладного прийняття законів про імпічмент Президента, про зняття недоторканності та відкликання депутатів, про вибори за відкритими списками.

Треба контролювати владу і плекати національну інтелектуальну еліту.

Від влади необхідно вимагати забезпечення умов для процвітання середнього класу і розвитку економіки в екологічно безпечному середовищі та пріоритетного фінансування (без хабарництва і корупції) оборони, медицини, освіти і науки.

Львів.