Керівник Спілки пасічників Рівненщини Андрій Тимощук і депутат Рівненської міськради Любов Романюк отримали відзнаки за популяризацію та розвиток бджільництва.

Фото Тетяни ПАНАСЮК.

Так відкрили сезон збирання меду на «Малому бджолярському крузі» в селі Олександрія Рівненського району. Тут зібралися відомі бджолярі, учені, апітерапевти, медовари та виробники обладнання з багатьох областей.

Учасники «кругу» обговорили методи лікування бджіл, апітерапію, виробництво косметики з меду, побували на ярмарку медової продукції та найсучаснішого обладнання, взяли участь у майстер-класах. Також на святі презентували реконструйовані інструменти давнього промислу — бортництва. Один із них представив краєзнавець і митець з Рівненщини Олексій Нагорнюк. До речі, нещодавно бортництво включили до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Адже рівненське Полісся є чи не єдиним осередком, де збереглося це старовинне ремесло.

«Рівненщина славиться своїми традиціями бджолярства. У нас зареєстровано майже півтисячі господарств, що займаються цією справою. Також в області працює гощанське підприємство «Країна меду», що здійснює заготівлю та переробку меду натурального, а також експортує його до ЄС, США та Ізраїлю. Торік на світові ринки воно поставило продукції на понад 5 мільйонів євро. З таким результатом ТОВ «Країна меду» входить в десятку найбільших експортерів меду в Україні», — розповів присутній на зібранні заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко. Він повідомив, що бджільництво також цікаве для Рівненщини ще й у плані екологічного туризму, оскільки в області реалізується проект «Медове коло». Маршрут пролягає визначними місцями п’яти районів.

Президент Спілки пасічників України Володимир Стретович розповів про європейський досвід співпраці аграріїв та бджолярів. Так, останні отримують кошти від хліборобів, сільгоспкультури на полях яких запилюють бджоли.