Перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова та лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв оглядають виставку.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Днями у приміщенні Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка за участю його директора Валерія Копійки відкрилася експозиція портретів «Бранці Кремля». За словами першого заступника міністра інформаційної політики Еміне Джапарової, яка була присутня на заході, публічність — це чи не єдиний шлях захисту наших політв’язнів. Ця виставка, яка мандрує університетами України вже два роки, є одним з елементів інформаційного опору країні-агресору.

В експозиції, представленій у стінах інституту, 39 портретів. Насправді, як нагадав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, у заручниках Москви уже понад 60 громадян України. З них більшість пов’язана з окупованим Кримом. Найвідомішим в’язнем є Олег Сенцов. Його портрет і відкриває виставку. Утім, далі прізвищ так багато, що вони згруповані по справах: «Справа диверсантів», «Справа активіста», «Кримська справа», «Справа Хізб ут-Тахрір», «Чеченська справа»... З-поміж портретів є й зображення нашого колеги, журналіста Романа Сущенка, та зовсім юного активіста Павла Гриба, який нині голодує.

«Політичні дебати не мають ні на день відтерміновувати деокупацію Криму», — заявив на відкритті Мустафа Джемілєв. Він закликав пам’ятати про бранців і підтримувати тих, хто пожертвував своїй Батьківщині головне — власну свободу.