Завтра християни західного обряду святкуватимуть Великдень. Німці відзначають Воскресіння Христове (по-німецьки Ostern) впродовж двох днів: Великодньої неділі й наступного Великоднього понеділка. Обидва дні, як і Різдво, — державні свята, а школярі мають двотижневі канікули.

«Ostern» — слово латинського походження, своїм значенням пов’язане з найменування сторони світу — сходу. Ця частина світу, де сходить сонце, вважалась особливим символом у християн, пов’язаним з воскресінням Ісуса Христа.

У Німеччині святкування починається зі Служби Божої. Зазвичай не дуже багатолюдні, на Паску церкви заповнені вщерть: сюди приходять й поодинці, й цілими родинами. Після служби люди прямують до своїх осель до щедро накритих столів: шинка, м’ясо (за традицією, баранина), солодощі, випічка. Це — час для неспішного сімейного спілкування.

Щоправда, не поспішають тільки дорослі, а діти навпаки — з нетерпінням чекають, коли трапеза закінчиться, оскільки для них саме після неї починається найцікавіше: пошук захованих Великоднім зайцем яєць!

Маленький відступ: Великодній заєць як символ родючості та багатства — це «персонаж», запозичений зі стародавніх німецьких культів і, за народними переказами, несе святкові яйця. Він став символом Паски в Німеччині в ХVІ столітті, й відтоді набув популярності по обидва боки Атлантичного океану. Напередодні свята Воскресіння Христового Заєць ховає у траві в саду чи в лісі великодні яйця, які із задоволенням шукають діти.

Сучасні діти шукають (і головне — завжди знаходять) зазвичай шоколадні яйця, або з сюрпризом, відомі як кіндер-сюрпризи. Саме їх у наші дні приносить Великодній заєць, котрого досі ще нікому не вдавалося побачити. Так само, як і Санту на Різдво.

Щоправда, останніми роками чимало дорослих уже не обмежуються лише шоколадними сюрпризами, а розкладають у траві й коштовніші подарунки — телефони, смартфони, комп’ютерні ігри… І в дітей немає кому запитати, чи гарно вони поводилися, як це робить, приміром, Санта-Клаус…

Окрасою великоднього столу є також крашанки. Ця традиція прийшла ще з четвертого століття. Щоправда, німці фарбують яйця не самотужки, а купують їх у супермаркетах, котрі пропонують цей товар у величезній кількості. Втім, їх можна купити не лише на Великдень. Проте вже під іншою назвою — picknickeier, що в перекладі означає яйця для… пікніка.

Важливим атрибутом є також великодній вінок, який прилаштовують на вхідних дверях, вікнах дому чи квартири. Він символізує пробудження природи, народження нового життя. І надзвичайно симпатичний атрибут свята — великоднє деревце біля дому, котре прикрашають барвистими яйцями, звісно, пластиковими.

Торговельні мережі пропонують безмежний вибір символів та атрибутів Великодня. Вони з’являються у магазинах уже наступного дня після Різдва. Коли після свята ці товари прибирають, то люди жартують: «Ну, якщо великодню «мішуру» з полиць забрали, то це означає, що невдовзі з’явиться нова — різдвяна!»

Німці пишаються своїми усталеними традиціями, хоч, якщо бути відвертими, то не такі вони вже й усталені. Приміром, такий звичай, як сімейні відвідани родичів у другій половині Великодньої неділі з неодмінним чаюванням, стає менш популярним. Зараз на це здебільшого бракує часу…

Берлін.

Фото з сайту pixabay.com