Населенню Болгарії загрожує серйозне підвищення цін на електроенергію з 1 липня цього року. Виробники й постачальники електрики вже подали заявки з технічним обґрунтуванням збільшення вартості електроенергії до Державної комісії з енергетичного й водного регулювання, яка на кожний квартал року встановлює ціни на струм і воду.

Так, електророзподільна компанія ЧЕЗ, яка обслуговує західний регіон країни, в тому числі й столицю, пропонує денний тариф на електроенергію підвищити на 3,5%, а  нічний — аж на 67,6%. З виробників електроенергії найсерйозніше підвищення пропонує «ТЕЦ Маріца Схід-2» — на 92%, скромніша у своїх запитах АЕС «Козлодуй», яка готова задовольнитися тривідсотковим зростанням ціни на свою електроенергію.

Апетити виробників і постачальників електроенергії спричинили справжню паніку в людей. Вони вважають, що такі постачальники електроенергії, як ЧЕЗ, EVN, « Энерго-про» намагаються за їхній рахунок компенсувати технологічні втрати електроенергії і її розкрадання, що зростає. У Софії навіть відбулася дискусія фахівців, які висловлювали свою точку зору на цю проблему. Звучали пропозиції про необхідність внести зміни в Кримінальний кодекс і крадіжки струму прирівняти до терористичних актів.

Раніше вважалося, що значну частину електроенергії нерегламентовано споживало ромське населення. Цигани підключалися до ліній електропередач, щоб узимку безплатно опалювати свої халупи. Перевіряльники часто виявляли в їхніх незаконних бараках підключені до мережі панцирні сітки ліжок, розпечених до білого жару.

«Але сутність крадіжок електричної енергії останніми роки суттєво змінилася. Серйозний технологічний розвиток засобів виміру спожитої енергії і маніпуляції приладами для виміру споживаної енергії вже стали неможливими для середньостатичних болгар. У країні з’явилися фахівці, які перетворили викрадання електрики на дохідний бізнес. Серед них колишні службовці енергетичних підприємств із відповідними знаннями й практичними навичками. Зараз понад 50 відсотків крадіжок — це справа бізнесу. Тобто готелів, фабрик, ресторанів тощо, які мають величезне споживання енергії», — висловив свою думку голова Державної комісії з енергетичного й водного регулювання Іван Іванов.

Як вважають учасники дискусії, найкращим способом знизити кількість крадіжок є не так покарання, як використання технологічних можливостей сучасних вимірювальних приладів. Наприклад, один з операторів установив у квартирах абонентів майже мільйон дистанційних електролічильників. І це одразу допомогло скоротити крадіжки струму на 30 відсотків. А також — підвищення штрафів за неправомірно використану електроенергію. Зі звітів одного з електророзподільних товариств, наданих нам, стає ясно, що внаслідок стримуючих заходів крадіжки з його мережі зменшилися на понад 30%. Крім цього, одне з товариств монтувало 1 млн дистанційних електролічильників і, завдяки цьому, знизилося число спроб крадіжок. Ці лічильники було підключено до онлайн-спостереження, і кожну спробу маніпулювати ними одразу помічав оператор,  додому до порушника виїжджала поліція і складала протокол про крадіжку та виписувала штраф, який значно вищий за ціну на електроенергію. На думку фахівців, встановлення таких лічильників і є найкращим розв’язанням проблеми з розкраданням електрики в довгостроковому плані.

А поки що свої фінансові втрати виробники й постачальники електрики хочуть компенсувати за рахунок її чесних споживачів. Піде в них на поводу Державна комісія з енергетичного й водного регулювання чи порекомендує їм вирішувати проблему із впровадженням технічних інновацій? Це стане зрозуміло після ретельного аналізу в Держкомісії заявок енергетичних підприємств, у яких вони обґрунтовують вимоги про збільшення цін на струм.

Фото: uk.wikipedia.org