Голова ОСББ Іван Корнюхін показує новий майданчик з баками для сміття, який побудували за проектом громадської ініціативи «Місто своїми руками».

Фото автора.

Від чого залежать сила і можливості громади? Відповідь на це запитання лежить на поверхні — від активності самих її членів. А як підвищити цю активність? У Кремінній на Луганщині знають, як це зробити.

У районному центрі Кремінна в середині березня відбувся незвичайний конкурс на підтримку ініціатив місцевих мешканців. Але спершу варто зауважити, що громада міста одна з перших в Україні почала створювати інноваційний віртуальний простір співпраці, що поєднує зусилля і можливості безпосередньо самих кремінян, місцевої влади та бізнесу, а також неурядових організацій. Так ось проведений пітчинг проектів, який міська рада реалізувала цьогоріч за сприяння Британської Ради в Україні та благодійного фонду «Молода громада», показав, що активність громади можна розбудити за наявності не лише конкретної мотивації, а й сильної підтримки, реальної зацікавленості та сприяння втіленню ініціативи в життя самого місцевого органу влади.

Різні конкурси серед громадських організацій міськрада проводила й раніше. Спочатку вони проходили не активно, але згодом, коли громадськість побачила сенс такої участі в розвитку свого міста, зацікавленість зросла, і нинішнього року учасниками конкурсу «Місто своїми руками» подано рекордну кількість проектів — 53. Протягом чотирьох днів фасилітатори Британської Ради провели для активістів тренінги з проектного дизайну, під час яких допомагали учасникам доопрацювати ідеї та надавали рекомендації стосовно їх реалізації. Конкурсна комісія визначила тільки 13 переможців із 53 учасників. Але незвичайність цього конкурсу і полягає в тому, що, незалежно від рішення конкурсної комісії, додаткові можливості отримають майже всі ініціативи, які потрапили до віртуального простору громади.

— З огляду на те, що з громадськими організаціями, ініціативними групами ми працюємо не перший рік, можу зауважити, що активність містян цьогоріч була особливо висока, — вважає голова Кремінської міськради Юрій Прокопенко (на знімку). — Люди нарешті починають усвідомлювати свою участь, більше того — свій обов’язок у створенні комфортності та благоустрою рідного міста. І це втішає. Скажімо, нинішнього року на виділені понад 300 тисяч гривень брало участь п’ять десятків проектів.

Зрозуміло, що залишилися невдоволені, хоча всі розуміють, що це конкурс. Але все було чесно. Ми не голосували підняттям руки, а виставляли бали. Коли їх підрахували, то вийшло, що 13 проектів виграли, а решта програли.

Проекти були різні і серед них — досить цікаві. Одні ініціативні групи вирішили замінити вікна на сходових майданчиках своїх багатоповерхівок, полагодити місток, яким діти ходять до школи. Інші задумали створити європейську стоянку для паркування велосипедів, сучасний майданчик для сміттєвих контейнерів. Ще один цікавий проект пропонував встановити по місту карти руху з інформацією про місце розташування головних об’єктів Кремінної — міськвиконкому, лікарні, Пенсійного фонду тощо.

Підтримали у міськкомі додатковими засобами і проекти з будівництва пандусів у районному музеї та районній бібліотеці, хоча ці установи і не перебувають на міському балансі. Оскільки це ініціатива самих містян — хай так і буде. Це ж для людей.

— До того ж ми віддали гроші переможцям конкурсу — громадським організаціям, ОСББ — і сказали: розпоряджайтеся ними, самі шукайте вигідного вам підрядника, рахуйте витрати. Ініціативні групи приносили нам готові малюнки, розрахунки, де вони, скажімо, хочуть побудувати місток, який вигляд він має і хто його будуватиме. Ми давали людям можливість відчути свою відповідальність за справу і значимість. За їхніми рекомендаціями міськвиконком укладав договір на проведення робіт. Отже, ми тільки контролювали перебіг виконання проекту, — розповідає Юрій Прокопенко.

Працюючи у напрямі «переформатування» мислення та сприйняття власної значимості у громаді, міська влада прагне залучити якомога більше молоді і шукає для цього шляхи її активізації. Як з’ясувалося, справа ця непроста.

— Завдяки проекту Ради Європи «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» (його бюджет — 301 тисяча гривень плюс 87 тисяч гривень коштів міської ради) ми залучили молодь до діяльності міської ради, а потім вісім найбільш активних дівчат та хлопців відправили по досвід до польського міста Ключборк. Вони, до речі, привезли звідти договір, і Кремінна стала містом-побратимом Ключборка, — розповідає далі Юрій Прокопенко. — Так от для молоді ми організували міні-гранти з фінансуванням до 20 тисяч гривень, і в результаті у нас на проспекті Дружби з’явилися незвичайні лавочки, флагшток біля міськради. Але, правду сказати, розгойдати молодь дуже важко. Вона хоче створити таку сферу дозвілля, на яку в нас поки що немає коштів. І в структурі міськвиконкому немає такої служби, як при районній раді, яка б конкретно опікувалася проблемами молодих. Але це не означає, що ми не займаємося цією темою. Шукаємо шляхи, проекти, кошти, щоб згуртувати молодих кремінян через реалізацію їхніх ініціатив та бажань.

Підбиваючи підсумок своєї розповіді, міський голова не без гордості називає результат ініці-
ативи містян, реалізованої через проекти: на околицях міста з’явилося п’ять спортивних та ігрових майданчиків, на сходових клітинах у семи будинках ОСББ та ЖБК встановлено енергозберігаючі вікна, у трьох ОСББ проведено ремонти систем водопостачання та під’їздів, здійснено заміну містка через річку Родникова.

— І це лише початок, — упевнено заявляє Юрій Прокопенко.

Луганська область.