Від запровадження на законодавчому рівні можливості банкрутства фізичних осіб виграють і боржники, і кредитори, і держава. Про це сказав один із співавторів Кодексу з процедур банкрутства Сергій Алєксєєв. За його словами, в Україні досі не існувало врегульованої на законодавчому рівні процедури банкрутства фізосіб. Це означало, що людина, хоч би в які складні життєві обставини вона потрапила, зобов’язана була сплачувати борги все життя, а після її смерті цей обов’язок успадковували вже родичі.

«Прописана в Кодексі процедура банкрутства надає людям другий шанс, щоб відновити свою платоспроможність, погасити борги, які може сплатити, а які не може — списати за рішенням суду і почати життя з чистого аркуша без боргового ярма. Кредитор, зі свого боку, отримує гарантію повернення позик», — сказав він.

За словами Сергія Алєксєєва, Кодекс передбачає низку запобіжників, щоб уникнути можливих махінацій. Наприклад, якщо під час процедури банкрутства виявлять недоброчесність боржника і приховування ним доходів та статків, йому буде відмовлено у списанні боргу, що захищає інтереси кредитора, повідомили у прес-службі депутата.

«Водночас до ліквідаційної маси не може бути включено житло, яке є єдиним для боржника та його родини (квартира не більша за 60 кв. м або будинок не більший від 120 кв. м), що забезпечує права боржника», — відзначив він.

Сергій Алєксєєв наголосив, що від відновлення платоспроможності боржника виграє не тільки ця особа, а й держава. Адже фізична особа, звільняючись від боргів, які за інших умов можуть тягнутися довго, а іноді й усе життя, повертається до активної легальної праці та соціальної діяльності.

«Виграють навіть банки. Хоча вони і можуть щось втрачати в разі згоди списати частину боргу фізичної особи, однак загалом кредитні установи виграють за рахунок очищення балансів від «мертвих» боргів та збереження клієнтів серед активних учасників», — сказав Сергій Алєксєєв.