Народний депутат Олександр Дехтярчук: «Відчуття такі, наче там і досі живе смерть»

Фото з Інтернет-ресурсу.

Народний депутат України Олександр Дехтярчук (на знімку) розповів, що в колишній Дубенській виховній колонії, що на Рівненщині, де тепер дислокується підрозділ Збройних Сил України, нещодавно відкрили цокольне приміщення, яке тривалий час було законсервовано. Люди, які вперше туди потрапили, жахнулися: зберігся розстрільний коридор, канавки, якими змивали кров після розстрілів, ліворуч і праворуч уздовж коридору — камери смертників. На стінах — написи в’язнів, датовані 1944—1947 роками. За словами народного депутата, відчуття такі, наче в тих камерах і коридорі досі живе смерть.

Оскільки військова частина — режимний об’єкт, Олександр Дехтярчук звернувся до Міністерства оборони України з пропозицією обладнати в цокольному приміщенні окремий вхід і проводити там екскурсії, щоб люди знали про трагічні події, які тут відбувалися в 40-х роках минулого сторіччя.

Нагадаю, що з початком війни 1941-го, коли нависла загроза окупації Дубна гітлерівцями, НКВС отримав наказ розстріляти всіх в’язнів. У ніч з 24 на 25 червня 1941 року в Дубенській тюрмі було розстріляно 527 в’язнів.

З 1944-го в тюрму звозили захоплених членів УПА та їхніх прихильників. До 1948—1950 років тут утримувалися колишні члени ОУН, які чекали слідства та суду.

Пізніше тут була тюрма для дорослих, згодом — Дубенська дитяча колонія. У 2017 році державну установу «Дубенська виправна колонія» передали оперативному командуванню «Захід» для розміщення військової частини.

Млинів Рівненської області.