Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Вибори Президента України відповідають закону, є демократичними і проведені на рівні високих міжнародних стандартів. Про це заявила Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук на вчорашньому брифінгу в ЦВК. У ЦВК стверджують, що не зафіксували жодних скарг чи заяв про порушення під час голосування, які могли б вплинути на результати виборів.

Станом на 16.30, ЦВК опрацювала 99,53 відсотка електронних протоколів. За кандидата у Президенти Володимира Зеленського віддали свої голоси 73,23 відсотка виборців, за Петра Порошенка — 24,45. Недійсними визнано 2,31 відсотка бюлетенів. У розрізі регіонів чинний Президент України Петро Порошенко посів першість лише у Львівській області та в закордонному виборчому окрузі. В решті областей України та в столиці Києві виборці віддали перевагу Володимиру Зеленському.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час голосування на виборчій дільниці.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

«Повторне голосування, другий тур президентських виборів, є добрим прикладом того, як мають відбуватися справді демократичні вільні вибори», — сказала Голова ЦВК. Тетяна Сліпачук подякувала всьому складу ЦВК за рівновіддаленість від усіх політичних сил і кандидатам та членам усіх виборчих комісій за роботу. «Нам вдалося зламати стереотип, що ЦВК є інструментом маніпуляцій і фальсифікацій, який багато років існував і формувався в суспільній свідомості, — зазначила вона. — Ми довели, що ЦВК є інституцією, яка стоїть на боці закону, і верховенство права є головним пріоритетом її діяльності. Ми отримали високу оцінку міжнародних спостерігачів і змогли повернути довіру виборців до виборчого процесу. І це дасть змогу ще краще провести і парламентську виборчу кампанію».

Відучора до ЦВК стали надходити перші оригінали протоколів окружних виборчих комісій із мокрими печатками і розпочалося безперервне засідання ЦВК, яке триватиме до оголошення остаточних результатів виборів. Згідно із законом, на підбиття остаточних підсумків голосування у ЦВК є 10 днів, тобто до 1 травня. У ЦВК обіцяють оприлюднити офіційні результати президентських виборів до 30 квітня.

Явка виборців у другому турі становила 61,37 відсотка (в першому турі — 62,8). Станом на 10-ту ранку надішли попередні дані з усіх дільничних виборчих комісій закордонного виборчого округу. А по Україні — від 95,1 відсотка ОВК.

У ЦВК не зареєстрували скарг чи заяв про порушення виборчого законодавства, які могли б вплинути на результати голосування у другому турів виборів. Хоча в день голосування надходили повідомлення з різних регіонів про нечисленні порушення чи інциденти на виборчих дільницях. Наприклад, дехто з виборців намагався сфотографувати виборчий бюлетень чи зробити з ним селфі, або ж зіпсувати бюлетень чи винести його з дільниці. Трапився також і сімейний конфлікт: жінка не пускала свого чоловіка на вибори через розбіжність у політичних поглядах. На одній дільниці в Тернопільській області помер один із виборців. Було зафіксовано випадки, коли громадяни вкидали в скриньки для голосування порожні аркуші паперу замість бюлетеня чи приходили на дільницю в нетверезому стані. Але ці випадки не є системними, їх менше, ніж було в першому турі, стверджували в ЦВК.

«Ми не бачимо підстав, щоб будь-які порушення, про які вчора говорили досить багато в оперативному ключі, мали вплив на результати голосування», — запевнила Голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

Коли буде оголошено офіційні результати виборів, за її словами, залежатиме від того, наскільки окружкоми оперативно зроблять підрахунок і привезуть до ЦВК оригінали протоколів з мокрими печатками, чи будуть повернуті певні протоколи на уточнення, і щоб на момент оголошення результатів не було судових позовів і проваджень, які могли б вплинути на результати голосування.

Зранку, в день голосування 21 квітня, вчасно відкрилися всі виборчі дільниці, за винятком однієї на Донеччині — в с. Лебединське, № 140379 у 60-му виборчому окрузі, що розташована поблизу лінії розмежування. Як пояснили в ЦВК, це було пов’язано з тим, що члени дільничної комісії, котрі всі мешкають в Маріуполі, відмовилися виконувати свої обов’язки. Оперативно було прийнято рішення сформувати новий склад ДВК, якому окружна комісія передала всю виборчу документацію, бюлетені для голосування. І вже після 16-ї години ця дільниця відкрилася і розпочала роботу. Щоправда, проголосував на дільниці лише один виборець, хоча до списку виборців було внесено майже 200 осіб. У першому турі на цій дільниці проголосували четверо виборців.

Надходили також повідомлення про те, що на деяких дільницях, зокрема на Волині, бюлетенів для голосування було менше, ніж людей у списках виборців. А на деяких дільницях навпаки бюлетенів завезли більше, ніж було виборців у списках. У ЦВК це пояснили тим, що згідно із законом про державні закупівлі за системою ProZorro, бюлетені замовляли раніше, ніж було сформовано уточнені списки виборців. Понад 325 тисяч виборців зажадали змінити місце голосування у другому турі. Однак, зрештою, ніхто із виборців не поскаржився, що не зміг проголосувати.

Станом на 11-ту годину явка виборців по Україні становила 17,08, станом на 12-ту годину — 17,66, станом на 16-ту годину — понад 45 відсотків. Зранку явка виборців була вища, ніж у першому турі. Найактивніше голосували Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська та Запорізька області. Західні області за активністю пасли задніх, однак це було пов’язано з релігійними святами, адже в неділю християни західного обряду (римо-католики) відзначали Великдень, а християни східного обряду (православні та греко-католики) — Вербну Неділю. А станом на 20-ту годину, коли завершилося голосування, явка виборців становила 61,37 відсотка (без закордонного виборчого округу — 62,09). Найактивніше проголосували на Львівщині — 67,34, у Дніпропетровській області — 65,89 та в м. Києві — 65,85 відсотка. Понад 64 відсотки становила явка виборців у Волинській, Запорізькій, Київській, Полтавській, Тернопільській і Харківській областях. Найкволіше голосували на Закарпатті, де участь у виборах взяли 46 відсотків громадян.

У закордонному виборчому окрузі повторне голосування відбулося на 101 виборчій дільниці у 72 країнах світу, проголосували 13,33 відсотка внесених до списків виборців. У другому турі у закордонному виборчому окрузі було зареєстровано більше виборців, аніж у першому турі. Дехто вирішив проголосувати, навіть перебуваючи за кордоном декілька днів. Скажімо, в Туреччині проголосував Національний академічний ансамбль танцю імені Вірського, який там гастролював. На деяких закордонних виборчих дільницях, зокрема у Варшаві, виникали черги, однак це було пов’язано з тим, що посольства та консульства України є режимними установами, і черги виникали під час перевірки документів на вході. Проте не надійшло жодного повідомлення про неналежну організацію голосування на закордонній виборчій дільниці.

Перша через різницю в часі закрилась виборча дільниця в Австралії, а остання — в Сан-Франциско у США (о 6-й ранку за київським часом).

У день голосування керівництво ЦВК оперативно інформувало журналістів про повідомлення, що надходили до комісії. О 13-й годині заступник Голови ЦВК Олег Конопольський заявив: «На даний час вибори в Україні відбуваються спокійно, у штатному режимі, будь-яких серйозних порушень, катаклізмів не відбувається. Будь-яких проблемних аспектів наразі виділити не можу. Усе відбувається так, як передбачено законом». І якихось особливих порушень, які могли б вплинути на результати виборів, ні з боку структур ЦВК, ні з боку спостерігачів, ні з боку правоохоронних органів зафіксовано не було».

Секретар ЦВК Наталія Бернацька повідомила, що навіть усі 79 спеціальних виборчих дільниць, які було утворено на тимчасовій основі на лінії розмежування, працювали у штатному режимі. Із позитивного вона також відзначила те, що інформація на табло в ЦВК про явку виборців оновлювалась в онлайн-режимі значно швидше, ніж під час першого туру виборів. 31 березня станом на 16-ту годину надійшла інформація лише із 135 окружних виборчих комісій (71 відсоток), а 21 квітня на 17-ту годину надіслали дані про явку всі, за винятком однієї, із 199 окружних виборчих комісій, і було опрацьовано 98,8 відсотка даних.

О 20-й годині всі виборчі дільниці закрилися вчасно, розпочався підрахунок голосів і до ЦВК стали надходити перші дані з виборчих дільниць з попередніми результатами голосування. Станом на 22.30 до ЦВК надійшли попередні результати голосування з майже 2 відсотків виборчих дільниць. Лідирував кандидат у Президенти Володимир Зеленський із значним відривом від свого конкурента чинного Президента Петра Порошенка. Станом на 23-тю годину 21 квітня до ЦВК надійшли попередні результати голосування з майже 5,17 відсотка виборчих дільниць. Лідирував кандидат у Президенти Володимир Зеленський — 71,97 відсотка, у Петра Порошенка — 25,72 відсотка.

Заступник Голови ЦВК Євгеній Радченко заявив: «Назагал день голосування пройшов успішно». Кількість звернень та скарг, повідомлень про НП до Нацполіції надійшло значно менше, ніж у першому турі. «День голосування пройшов організовано, і з радістю можемо сказати: ці вибори, це голосування відбулися так, що дуже багатьом українським партнерам треба вчитися, як проводити виборчу кампанію», — сказав Є. Радченко.

Інавгурація Президента має відбутися не пізніше, ніж через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів. Згідно з Конституцією, інавгурація Президента проходить у Верховній Раді України. Однак у новітній історії вже був випадок, коли місце інавгурації змінювали.

Коли верстався номер, ЦВК в режимі продовжуваного засідання прийняла шість протоколів окружних виборчих комісій про підсумки повторного голосування на президентських виборах 21 квітня — п’яти ТВО м. Києва та одного округу з Полтавської області.