Президент Республіки Польща Анджей Дуда під час телефонної розмови привітав Володимира Зеленського з обранням на пост Президента та запросив до Польщі, поінформувала канцелярія глави польської держави. Польські інформаційні агентства звертають увагу на те, що президент РП Анджей Дуда перший привітав Володимира Зеленського з перемогою, повідомляє кореспондент «Голосу України» у Варшаві Іван Козловський. Запевнивши свого нового українського візаві у «готовності Польщі до подальшої всебічної допомоги Україні у сфері безпеки і державних реформ», в офіційному вітальному листі А. Дуда висловив переконання, що «зміцненню дружніх відносин і формуванню взаємної злагоди» між нашими країнами служитиме «новий підхід» до методів «трактування спільної недавньої історії наших народів», а також «глибока віра» в те, що термін президентства В. Зеленського «принесе позитивний перелом у цій справі».

«Вирішальний день для України. Вільні вибори і мирна зміна влади — сильна Українська демократія. Вітаємо Володимира Зеленського. ЄС сповнений рішучості продовжувати свою підтримку, — написав на своїй сторінці у Твіттері президент Європейської Ради Дональд Туск. — Володимир Зеленський, обраний Президент, який ще не вступив на посаду, може розраховувати на міцну підтримку Євросоюзом України та її суверенітету, незалежності й територіальної цілісності».

«Вітаємо Володимира Зеленського... Україна є повноправним партнером НАТО і ми очікуємо на продовження нашої співпраці», — так відреагував у Твіттері на перемогу В. Зеленського Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Після того, як було оприлюднено результати Національного екзит-полу, спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер повідомив у Твіттері, що «Президент Трамп зателефонував привітати Володимира Зеленського з перемогою на виборах та український народ з мирними та демократичними виборами. Ми і надалі будемо підтримувати зусилля України з відновлення територіальної цілісності та протидії агресії Росії». Пізніше на сайті Білого дому з’явилося повідомлення, що під час телефонної бесіди Дональд Трамп привітав Володимира Зеленського і підтвердив підтримку США суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Крім того, президент США висловив готовність працювати з обраним Президентом і українським народом в напрямі «реалізації реформ, необхідних для зміцнення демократії, збільшення процвітання та викорінення корупції в країні». Він назвав вибори важливою віхою в історії України й відзначив, що вони пройшли в мирний і демократичний спосіб. Також відбулася телефонна розмова з президентом Франції Еммануелем Макроном. Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці сам Володимир Зеленський.

Привітав Зеленського через Твіттер прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо. «Я з нетерпінням чекаю спільної роботи зі зміцнення зв’язків між Канадою та Україною, створення нових можливостей для народів обох країн», — написав він. Також Володимира Зеленського привітав президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Окрім того, вітання Зеленському на своїй сторінці у Телеграмі оприлюднив лідер Чечні Рамзан Кадиров, який побажав переможцю українських президентських виборів «удачі в єднанні народів України і Росії». З’явилася реакція і представників російських органів влади. Так, віце-спікер Держдуми Сергій Неверов розраховує, що Володимир Зеленський ініціює контакти з РФ. «Звичайно, я вважаю, що Зеленський повинен підтримати поновлення діалогу в рамках мінського процесу про статус ЛНР і ДНР», — цитує його ТАСС. А офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що після президентських виборів Україна може здійснити «перезавантаження».

Канцлер Німеччини Ангела Меркель привітала Володимира Зеленського з перемогою на виборах Президента і запросила його відвідати Німеччину. «Стабілізація України та мирне врегулювання конфлікту є для мене так само важливими, як і проведення ключових реформ судової системи, децентралізації і боротьба з корупцією», — зазначила Меркель, ідеться в повідомленні на сайті канцлера. «Уряд Німеччини і в майбутньому продовжить активно підтримувати Україну, особливо в її праві на суверенітет і територіальну цілісність», — зазначила канцлер.

«Стабільність України має важливе значення для безпеки Європи, і я з нетерпінням чекаю тісної співпраці з вами. Велика Британія твердо підтримує суверенітет України», — написала у Твіттері прем’єрка Британії Тереза Мей.

«Як Президент України, ви можете розраховувати на міцну підтримку України на шляху реформ з боку Європейського Союзу, включаючи зміцнення верховенства права, боротьбу з корупцією, підтримку макроекономічної стабільності та проведення істотних реформ в енергетичному секторі», — зазначається у спільному з Дональдом Туском листі, який опублікував у Твіттері Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер. Він також зазначив, що народ України продемонстрував сильну прихильність до демократії і верховенства права протягом усього виборчого процесу.

Коли верстався номер, продовжували надходити привітання від інших зарубіжних лідерів та глав МЗС.

До речі, вже цього тижня, плановано у четвер, Україну має відвідати міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, який, коментуючи результати другого туру, зауважив, що дуже важливо, щоб в Україні продовжилися реформи та євроатлантичний курс. «Це залежить від самої України, але там, де буде можливість, ми справді постараємося приєднатися», — сказав міністр, повідомляє Delfi.