На знімку: 94-річний Василь Шишуряк самотужки прийшов на вибори.

Фото Людмили СТРАЖНИК.

Івано-Франківськ. Виборці Прикарпаття почали активно голосувати після відвідин храмів. Волевиявлення відбувалось під контролем правоохоронців і працівників обласного управління ДСНС. Спостерігачі та члени комісій фіксували правопорушення та викликали поліцейських. Так, на виборчій дільниці №260910 жінка-виборець зіпсувала бюлетень і брала інший. Є відповідний протокол. На сусідній дільниці №261037 жінка-виборець хотіла проголосувати за військовим квитком і копією паспорта. Її відправили по оригінал. Також під час голосування вдома в одного з виборців не знайшлося паспорта, і він не міг здійснити волевиявлення.

Полтава. Регіон опинився серед лідерів за активністю виборців. Тут засвідчили своє волевиявлення майже 65 відсотків тих, кого внесено до списків. За інформацією Головного управління Національної поліції в області, другий тур минув без істотних порушень. За час голосування надійшло 52 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства, 14 із них не знайшли свого підтвердження. Найчастіше скаржилися на помилки в списках виборців або відсутність у них того чи іншого громадянина та на незаконну агітацію.

Одеса. Істотних порушень громадського порядку, які могли б чинити перешкоди волевиявленню громадян, не було. Явка виборців серед жителів Одеської області становила 58,95 відсотка. У самій Одесі проголосувало більш як 62 відсотки. На виборчій дільниці №510256 у селі Мирне Біляївського району спостерігачі зафіксували заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців до завершення голосування на дільниці.

Вінниця. У всіх восьми округах, створених у регіоні, перемогу у другому турі на виборах Президента здобув Володимир Зеленський.

Бажання голосувати «як усі люди», тобто на виборчій дільниці, а не вдома, виявила одна з найстарших учасниць виборів — 101-річна вінничанка Валентина Каракай. Бабусю привезла на дільницю донька. Разом з ними голосувала перший раз 18-річна правнучка пані Валентини. Бабуся самостійно зайшла у кабінку. І бюлетень у скриньку опустила без сторонньої допомоги. Сказала, що у своєму житті не пропустила жодні вибори.

Ужгород. У Закарпатській області участь у голосуванні взяло 46,38% виборців. Це найнижчий показник серед регіонів України. Загалом вибори на Закарпатті традиційно минули спокійно. Хоча поліція зареєструвала 15 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. За 14 фактами ухвалено рішення згідно з Законом України «Про звернення громадян». За одним фактом розпочато кримінальне провадження — неправомірне використання виборчого бюлетеня.

Луганщина. Поліція області зареєструвала 39 повідомлень про можливі порушення. Найбільша кількість заяв надійшла у Лисичанську — десять, у Сєверодонецьку — дев’ять та Кремінній — вісім повідомлень. Здебільшого йшлося про погрози членам комісій, заборонену агітацію, фотографування бюлетеня тощо. Зокрема, спостерігачем Громадянської мережі «Опора» на виборчій дільниці № 440543 у селі Тепле Станично-Луганського району було зафіксовано факт перебування у скриньці для голосування п’яти бюлетенів, які, на думку спостерігача, були вкинуті пачкою. У день виборів поліція несла службу в посиленому режимі, особливо в тих районах, які межують з окупованою бойовиками територією. На патрулювання задіяли резервні сили — батальйон поліції особового призначення, батальйон «Луганськ-1» та нацгвардійців. Провокацій вдалося уникнути.

Херсон. Волевиявлення в ході другого туру виборів Президента України на Херсонщині супроводжувалося провокацією — повідомленням про замінування Каховської ГЕС. Що ж до самого голосування, то порівняно з першим туром виборів у краї воно було значно краще організованим та спокійнішим. Поліція прийняла понад тридцять викликів, але вони стосувалися, переважно, дрібних конфліктних ситуацій. Хтось хотів отримати бюлетень, не маючи паспорта, чи спостерігачі не знаходили спільної мови з кимось із виборчкомівців через розбіжності трактування якихось нюансів законодавства. «Жодне з порушень на виборчий процес не вплинуло», — наголосив у бесіді з власкором «Голосу України» начальник Головного управління Національної поліції Херсонщини, генерал-майор Артур Мериков. «Президентські вибори у нас відбулися прозоро, і вони були справді конкурентними. Так, порядку вистачало не всюди, та головним надбанням громадян стало вільне волевиявлення без тиску та маніпуляцій», — наголошує народний депутат України від Херсонщини Олександр Співаковський.

Черкаси. В області голосування відбулося спокійно і розмірено. На виборчі дільниці прийшло 60,91 відсотка виборців. Це на три відсотки менше, ніж у першому турі. Чимало людей виїхало з міст на свої дачі, а також у села допомагати родичам садити картоплю, й участі у голосуванні не взяли.

В обласному центрі члени однієї ДВК намагалися створити у школі, де відбувалося голосування, святкову атмосферу. Вони всі одягнули вишиванки, молодь — вінки, у вазах стояли гілочки освяченої верби.

Хмельницький. Як повідомили в Хмельницькому ГУ Нацполіції, протягом голосування до підрозділів поліції надійшло лише трохи більше десятка звернень про порушення виборчого законодавства. Однак після того, як працівники поліції перевірили ці повідомлення, підтвердилось лише два факти. Обидва стосувались фотографій з бюлетенями. На одній виборчій дільниці жінка сфотографувала бюлетень.

Львів. Львівщина стала єдиною областю, де з великим відривом, майже вдвічі більше голосів отримав Петро Порошенко. У цьому заслуга його молодої львівської команди, яка робила важливі кроки для економічного розвитку краю. Тут активно нарощували виробництво, залучали інвестиції, будували нові дороги. Вибори у другому турі пройшли демократично і без серйозних порушень.

Чернівці. У Чернівецькій області станом на 8.00 22 квітня опрацьовано 86,72% протоколів у другому турі президентських виборів. Відповідно до оприлюднених даних, перемогу в регіоні здобув Володимир Зеленський — 75,96% (245 090 виборців). Чинного Президента підтримали 21,51% (69 426 виборців).

Луцьк. Другий тур виборів Президента на Волині відбувся за високої активності громадян. Свою позицію висловило 64,40% виборців. Більшість із них підтримали Володимира Зеленського.