Відповідно до переданих до Центральної виборчої комісії електронних протоколів за кандидата у Президенти Володимира Зеленського 21 квітня було віддано 73,23 відсотка голосів (13537510 виборців), а за Петра Порошенка — 24,45 відсотка голосів (4520683 голосів).

Учора ЦВК під головуванням Тетяни Сліпачук продовжувала прийняття та оголошення протоколів окружних виборчих комісій про підсумки другого туру президентських виборів, яке буде здійснюватися в режимі продовжуваного засідання, що завершиться тільки після прийому останнього з доставлених до комісії протоколів ОВК.

Зокрема, вчора для розгляду та подальшого опрацювання було прийнято протоколи про підсумки голосування від окружних виборчих комісій 29 територіальних виборчих округів: №№ 13, 14 (Вінницька область), №№ 30, 35, (Дніпропетровська область), №№ 45, 47, 48, 49, 52 (Донецька область), №№ 71, 72 (Закарпатська область), №№ 78, 79 (Запорізька область), № 83 (Івано-Франківська область), № 112 (Луганська область), № 117 (Львівська область), № 130 (Миколаївська область), №№ 134, 143 (Одеська область), № 149 (Полтавська область), № 152 (Рівненська область), № 157 (Сумська область), № 164 (Тернопільська область), № 203 (Чернівецька область), № 210 (Чернігівська область), №№ 211, 215, 216, 218 (місто Київ), і цей процес триває.

За висновками Комітету виборців України, в другому турі волевиявлення було чесним та вільним, а кількість порушень порівняно з першим туром виборів дещо зменшилася. При цьому КВУ констатує, що зафіксовані порушення виборчого законодавства не мали системного характеру та не були такими, що могли істотні вплинути на результати.

Зокрема, серед зафіксованих порушень значиться проведення агітації в день голосування, видача бюлетенів без належних документів, що посвідчують особу, розголошення таємниці голосування, помилки в роботі виборчих комісій. Водночас використання таких недоброчесних технологій, як підвезення громадян до дільниць та спроби винесення бюлетенів за їхні межі, мали поодинокий характер.

Проте порівняно з першим туром КВУ зафіксував збільшення кількості незаконної агітації в день тиші та день голосування та наявність значної кількості матеріалів, що мають ознаки агітаційних. Дуже часто такі матеріали розповсюджувалися в соціальних мережах. До того ж особливістю дня голосування стало активне поширення в соціальних мережах маніпулятивної інформації щодо правил заповнення бюлетенів. Зокрема, вказувалося, що при заповненні бюлетеня потрібно не лише проголосувати за одного з кандидатів, але й одночасно викреслити прізвище іншого чи поставити інші позначки навпроти його прізвища, що могло призвести до визнання бюлетенів недійсними.

Про те, що волевиявлення відбувалося демократично та впорядковано, йдеться у заяві голови делегації Європейського парламенту у складі Міжнародної місії зі спостереження за президентськими виборами в Україні Ребекки Гармс. «Перш за все ми хочемо привітати громадян України з їх глибокою прихильністю до демократії, продемонстрованою на змагальних виборах, під час яких вони мали свободу вибору. Ми також вітаємо державницький підхід, що продемонстрував чинний Президент, приймаючи демократичний вибір українців, у ніч виборів, навіть після гарячої кампанії», — зазначається в заяві та наголошується, що недільне голосування — це передусім перемога українського народу. Водночас члени делегації висловлюють жаль, що багато українців не змогли проголосувати, тому що Росія незаконно анексувала Крим та продовжує агресію на сході України. «Вибори проходили на тлі війни, яка руйнує Східну Україну. Вона була розпочата російським Президентом Путіним, і її метою є дестабілізація України», — підкреслюється в заяві та звертається увага, що агресивна антиукраїнська пропаганда з Росії знову була помітною рисою під час кампанії.

Заявляючи про підтримку новообраного Президента у продовженні та посиленні реформ, зокрема у боротьбі з корупцією та бідністю, члени делегації Європарламенту також за-кликають його продовжувати цю роботу в тісній співпраці з іншими державними установами, зокрема з Верховною Радою.

«Європейський шлях України закріплений в Конституції України. Це напрям, визначений Революцією Гідності, і шлях, яким хочуть іти більшість українців за свободою і гідним, гарним життям. Європейський Союз та Європейський парламент твердо підтримають Україну в цьому напрямку», — наголошується в заяві делегації Європарламенту.