Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

На другий день після дня голосування, 22 квітня, до адміністрації глави держави на Банкову прийшли тисячі українців, щоб подякувати Петрові Порошенку за п’ять років президентства. І за моменти — трагічні і святкові, — які всі ми пережили разом. Це вперше в історії суверенної України, коли люди прийшли до Президента просто сказати «дякую» за служіння країні. За те, що спромігся врятувати суверенітет розтерзаної війною з Росією України й авторитетом та дипломатичністю завоювати підтримку країни серед міжнародної спільноти.

Є моменти, які підробити неможливо. Все було щиро: з посмішками і сльозами, гіркотою відчаю за спільні помилки і гордістю за вболівання та боротьбу за країну. З обіймами навіть незнайомих людей. З прапорами, табличками «Дякую, мій Президенте»... І «Ще не вмерла України і слава, і воля» на Банковій співали по-особливому щиро...

Президент вийшов з дружиною, подякував за підтримку і теж сказав, що українці неймовірні: «За п’ять років ми зробили більше, ніж будь-хто за чверть століття до нас. Це результат нашої спільної роботи. Ми не можемо допустити розпачу і зневіри у власні сили і в Україну. Найбільші перемоги попереду, бо нам з вами треба захищати країну. Ми будемо рішучі й об’єднані. Забезпечимо вступ України до НАТО і до Євросоюзу». Петра Олексійовича вразила щирість українців: «Ваші серця, слова підтримки і натхненні обличчя гріють і надають сили. Це було проникливо до мурашок. Я щасливий і гордий від сьогоднішньої зустрічі на Банковій».

А ще Президент сам спробував зафільмувати історичний момент і зняв з балкона адміністрації відео.

Одна з учасників акції «Дякую, Петре» киянка Ксенія Кондратюк поділилася: «Це перший український Президент, який прийняв країну голою-босою і у війні і якому з такою великою повагою і шаною прийшли подякувати наприкінці його каденції... Це було круто. І — достойно... Світлі обличчя навколо, абсолютно доброзичлива атмосфера... Мене переповнювало відчуття щирості всіх цих людей і я пишаюся, що була однією з них. Я знову відчула дух Майдану».

Його відчули всі, хто прийшов. І це, справді, достойно сильної незалежної держави, коли тимчасова поразка має настільки гідний вигляд!