У столиці триває будівництво пішохідно-велосипедного мосту, який має з’єднати Хрещатий парк і Володимирську гірку. Роботи зі зведення цього об’єкта інфраструктури у розпалі, адже відкриття нової локації планують приурочити до Дня Києва, а це вже зовсім скоро — 26 травня. Утім, не минулося й без суперечностей.

Міст стане бюджету столиці у 260 мільйонів гривень.

Нині на місці будівництва активно працює спеціальна техніка. Міст має майже завершений вигляд, фактично мостові прольоти уже з’єднали два парки. Роботи виконуються великими темпами, оскільки необхідно встигнути відкрити об’єкт вчасно.

Будівельники також зміцнюють схили поруч із шляхопроводом, де розташована Національна філармонія і Арка дружби народів.

Київський міський голова Віталій Кличко тримає під особистим контролем зведення мосту. Нещодавно він побував на об’єкті й запевнив, що жодної загрози таке будівництву середмістю Києва не несе. Навпаки, зазначив столичний очільник, це лише зробить нашу столицю більш привабливою для туристів, адже завдяки цьому об’єкту можна буде пішки дістатися знакових місць Києва. «З мосту відкриватиметься дивовижний вид на Дніпро. Можна буде побачити увесь Київ», — запевнив Віталій Кличко.

У столичній адміністрації також наголошують, що новобуд лише додасть шарму.

Водночас будівництво наробило чимало галасу. Адже парки, які з’єднає новий об’єкт, мають охоронні статуси і проти будівництва виступили в ЮНЕСКО.

Зважаючи на рекомендації ЮНЕСКО, Міністерство культури України навіть вимагало від КМДА зупинити будівельні роботи до з’ясування ситуації та врегулювання розбіжностей.

Не задоволені й активісти. Так, представник ініціативної групи «Музей на Поштовій площі» Віталій Білецький наголошує, що через відсутність систем водовідведення будівництво може значною мірою зашкодити Колоні Магдебурзького права і загалом Поштовій площі.

Проте столична влада наполягає, що будівельні роботи повністю відповідають чинному законодавству і аж ніяк не можуть зашкодити охоронній зоні, зокрема і Софії Київської, оскільки виконуються поза її межами.   5 квітня Віталій Кличко зустрівся в Парижі у штаб-квартирі ЮНЕСКО з директором Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Мехтільд Рьослер та обговорив будівництво мосту через Володимирський узвіз.

Раніше повідомлялося, що у квітні очікують на приїзд експертів ЮНЕСКО, які зможуть на місці вивчити ситуацію і ухвалити остаточний висновок.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

Довідково

Довжина мосту — понад 200 метрів, ширина у різних місцях становить від 6 до 14 метрів, висота — 22 метри. Оглядові майданчики будуть зі скляною підлогою і підсвічуванням. Також установлять систему відеоспостереження з обох боків парків «Хрещатий» і «Володимирська гірка». Вартість будівництва — майже 260 мільйонів гривень. Ініціатива збудувати пішохідний міст для запуску туристичного маршруту київськими кручами Дніпра належить міському голові Віталієві Кличку та його команді. У липні 2018 року, відкриваючи оновлені сходи, які ведуть з Пейзажної алеї, від Національного музею історії України, в урочище Гончарі-Кожум’яки на Подолі, Кличко повідомив про намір звести пішохідний міст між парком «Володимирська гірка» та Аркою дружби народів і запевнив, що відкриють його до Дня міста.