Міська рада Вінниці звернулася до обласної державної адміністрації з ініціативою про створення «Музею Мужніх» — експозиції про героїчні події новітньої історії України і краю, про вінничан, чиї вчинки стали символом мужності, хто, не шкодуючи здоров’я, а то й життя, боровся за незалежність і суверенітет держави.

Обласна влада підтримала пропозицію. Створять музей у Вінниці. Про це йшлося на першому засіданні оргкомітету під керівництвом заступника голови Вінницької облдержадміністрації Ігоря Івасюка. Запрошені на збори історики, науковці, працівники музеїв обговорили концепцію нового музею. В експозиції представлять документи і матеріали про участь земляків у війні в Афганістані, ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи — аварії на Чорнобильській атомній станції, у двох революціях — Помаранчевій та Революції Гідності, в АТО та ООС, один з розділів розповідатиме про Героїв Небесної Сотні.

— Музей потрібен насамперед для патріотичного виховання молоді, — зазначила заступниця міського голови Вінниці Галина Якубович. — Увічнення пам’яті земляків-героїв слугуватиме також пробудженню національної свідомості серед дорослого населення.

На збори запросили безпосередніх учасників подій, що їх планують відтворити в експозиції. Мати загиблого на Майдані у Києві Максима Шимка пані Зоя зі сльозами на очах підтримала таку ініціативу. Згорьована жінка часто зустрічається з молоддю у школах, неодноразово брала участь у поїздках по містах держави у рамках патріотичної акції «Труханівська Січ».

— Молодь із цікавістю слухає розповіді про героїчні вчинки захисників рідної землі, незалежності держави, — каже Зоя Семенівна. — В цьому особисто переконалася під час спілкування з учнями, студентами. Час спливає швидко, підростають нові покоління. Музей, а я не сумніваюся, що його вдасться створити, стане одним із головних об’єктів міста у справі патріотичного виховання. Наша родина готова передати частину речей сина Максима, нині вони зберігаються у його кімнаті в нашому будинку.

Мовознавці мають вибачити за помилку у написанні назви музею. Слово «Мужніх» — з великої літери. «Мужність малою не буває, вона завжди велика», — висловився на підтримку такого написання один з учасників зборів. Заперечень не прозвучало.

Фото: vin.gov.ua