Уже цього року у місті розпочнуть будувати надсучасний сміттєпереробний комплекс. Міністерство екології та природних ресурсів підтвердило, що майбутній завод буде екологічно безпечним і відповідатиме всім європейським нормам захисту довкілля.

Як повідомив директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря, залишилося провести деякі коригування документації, комплексну державну експертизу та отримати дозвіл архітектурно-будівельної інспекції. Паралельно з цим процесом проведуть тендерні процедури для визначення переможця, який протягом двох років і зведе сміттєпереробний комплекс із європейською технологією механіко-біологічної переробки непотребу.

У Львові розпочнуть сортування сухих і вологих відходів та облаштують майданчики для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття.

Для запровадження нових технологій Львів отримав 25 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку, 10 млн євро — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів і 6,75 млн євро — внесок міста.

Комплекс збудують на околиці, де зосереджені промислові підприємства і ТЕЦ. Напередодні громадських слухань мешканцям продемонстрували аналогічні заводи в Польщі, які розташовані неподалік житлової зони і є безпечними для довкілля.

Для вирішення сміттєвої кризи, коли після закриття Грибовицького звалища не було куди вивозити сміття зі Львова, залишилося лише визначитися з ділянкою для полігона твердих відходів, яку має виділити облдержадміністрація.

Фото: city-adm.lviv.ua