На знімку: фестиваль «Сербен» прописався в с. Чортовець.

Фото надано Чортовецькою сільською радою.

Важливо дати хід ще й залученню туристів до такої цікавинки

29 квітня, у Світлий понеділок Великодніх свят, у селі Чортовець Городенківського району відбудеться II районний фестиваль автентичного танцю «Сербен».

Цей великодній ритуальний танок виконують винятково чоловіки. Вони після відправи на території храмів збираються від малого до великого. Із молитвами обходять церкви процесією на чолі зі священиками. Нога в ногу, рука в руку — йдуть хлопчики та юнаки, дорослі чоловіки та навіть старенькі. Танцювати сербен — велика честь. Вважається, що таким чином продовжується життя ще на рік. Дівчата й жінки тим часом збираються у коло та співають гаївки. У церкві Святого Миколая цим процесом керує ведучий Роман Калин, у храмі Пресвятої Трійці — Іван Гринюк.

Сербен на цьому не закінчується. Чортовець славиться тим, що ритуальний танець, який бере початок у глибині віків, ведуть усім селом. Через тиждень, на Провідну неділю, вервечка чоловіцтва рушає від церкви до церкви. За ними йдуть усі учасники великоднього дійства. У селі два храми Божі, тож гостюють почергово.

Ініціював проведення фестивалю «Сербен», як проект соціального кооперативу «ФайніЯбка», депутат обласної ради Богдан Станіславський. Він допоміг із костюмами для шкільного чоловічого колективу. А головне — зробить промоцію селу. Адже подивитися на сербен щороку з’їжджаються уродженці Чортівця з усіх усюд. Також важливо дати хід ще й залученню туристів до такої цікавинки.

Секретар Чортовецької сільської ради Богдан Олійник повідав, що колись сербен супроводжували сопілкарі, а дівчата на зарінках грали на дримбах. Ці автентичні інструменти закупила сільська рада, й діти активно готувалися, щоб на фестивалі показати весь давній ритуал великоднього танцю.

У Чортовецькій школі тим часом виготовляли сувеніри для ярмарку, щоб заробити кошти на фестиваль. Адже зголосилося чимало колективів з інших сіл, які зустрінуть із належною гостинністю.