Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко зустрілась із депутатами Німецького Бундестагу від Вільної демократичної партії Ренатою Альт та Франком Мюллер-Розентритом (на знімку).

Парламентарій відзначила високий рівень інтенсивності двостороннього та міжпарламентського діалогу між Україною та ФРН і подякувала представникам ФРН за допомогу, яка надається для реалізації ключових реформ та протидії агресії РФ в Україні.

Ірина Геращенко поінформувала про напружену безпекову ситуацію на Донбасі та порушення прав людини в Криму. Політик підкреслила, що російська сторона блокує всі питання порядку денного безпекової, економічної та гуманітарної підгруп тристоронньої контактної групи. «Минулого тижня під час відеоконференції представники Росії відмовились підтримати ініціативу України про за-
провадження 20-го перемир’я на Великодні свята», — повідомила вона.

І. Геращенко детально зупинилась на питанні звільнення військовополонених, заручників та політв’язнів Кремля. Російська сторона не надала жодної відповіді на 16 пропозицій України щодо одностороннього звільнення політв’язнів та громадян РФ, засуджених за злочини в Україні, наголосила вона. А також поінформувала, що РФ продовжує блокувати звільнення заручників, які утримуються на окупованому Донбасі та 24 військовополонених, захоплених 25 листопада минулого року в районі Керченської протоки. «Маємо спільно рішуче протидіяти сценарію Кремля, який полягає у легітимізації псевдореспублік та замороженні конфлікту на Донбасі», — підкреслила І. Геращенко.

Перший заступник глави парламенту подякувала депутатам Бундестагу за підтримку Німеччиною України в Нормандському форматі переговорів. Ірина Геращенко також висловила сподівання, що ініціатива Президента Петра Порошенка про запровадження миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, включно поблизу україно-російського кордону, отримає підтримку міжнародної спільноти.

Під час зустрічі Ірина Геращенко наголосила на необхідності посилення санкційного тиску проти Росії до повного виконання нею Мінських угод, звільнення всіх заручників, військовополонених та політв’язнів Кремля та реінтеграції Криму і Донбасу. А також висловила стурбованість спробами повернути делегацію Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи. Політик наголосила, що РФ за п’ять років військової агресії не виконала жодної з резолюцій Асамблеї щодо російської військової агресії проти України.

Своєю чергою депутати Бундестагу від Вільної демократичної партії підтвердили, що Німеччина підтримує суверенітет та територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах. «Позиція представників Вільної демократичної партії полягає в неможливості повернення делегації Росії до роботи Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання нею резолюцій Асамблеї», — повідомила Рената Альт.

Учасники зустрічі також обмінялись думками з приводу актуальних питань соціального та пенсійного забезпечення внутрішньо переміщених осіб.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут