Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Учора у Верховній Раді, напередодні Великодніх свят, відкрилася виставка ікон-картин Олександра Охапкіна з колекції народного депутата Ольги Богомолець: «Українська діва Марія: мати, жінка, захисниця дітей».

Ця експозиція, що мандрує різними куточками України, є проектом Музею українських домашніх ікон, що розміщується в «Замку Радомисль» на Житомирщині.

У роботах Олександра Охапкіна талановито синтезуються традиційні техніки стародавнього іконопису та сучасного виконання, тож мистецтвознавці називають його творчість «релігійною поезією у фарбах». Зокрема, професор історії мистецтва Київської Духовної академії Дмитро Степовик вважає, що художник не хоче просто наслідувати давні ікони, хоч і не бажає радикально віддалятися від традиції, закладеної ще в Римській та Візантійській імперіях. Він прагне знайти золоту середину між традицією і його власною філософською налаштованістю щодо ікони як одного з феноменів сприйняття Бога і Його святих через бачення.

Божа Мати та Предвічне Дитятко вдягнені в українські вишиванки, поруч із ними сакральні рушники, на столі — писанки. Ці образи близькі і зрозумілі кожному українцю, адже впродовж століть наші пращури зверталися до домашніх ікон, які віддзеркалювали їхнє власне ставлення до Бога.

Вл. інф.