Громадські активісти занепокоєні майбутнім реформуванням медичної галузі. Понад півсотні благодійних та громадських організацій і фондів, серед яких «Пацієнти України», «100% Життя», «Таблеточки», «Центр протидії корупції» днями надіслали відкритого листа Володимиру Зеленському, який переміг на президентських виборах в Україні, із закликом пояснити свою позицію щодо подальшої трансформації вітчизняної медицини. У листі наголошується, що реформування української медичної системи отримало повну підтримку Всесвітньої організації охорони здоров’я та позитивну оцінку європейських експертів. Уже зараз лікарні по всій країні завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації отримують значно більше препаратів, а закупівельні ціни іноді до 67 разів нижчі, ніж у 2014 році. Насамкінець активісти запевнили, що за будь-яких спроб політиків зупинити реформи вони готові взяти на себе роль координаторів мирного спротиву.

Зі свого боку в штабі Володимира Зеленського заявили, що медреформа необхідна, але потребує доопрацювань, бо влаштовує не всіх.

«Спочатку потрібно провести аудит тих реформ або дій, які ми сьогодні називаємо реформами, і потім уже ухвалювати рішення, де потрібно провести коригування, де необхідна допомога з боку президента», — зазначив під час брифінгу спікер штабу Зеленського Дмитро Разумков.

Водночас у Міністерстві охорони здоров’я говорять про продовження трансформації системи та анонсують зміни у вторинній (спеціалізованій) та третинній (високоспеціалізованій) ланках медичної допомоги. Днями на офіційному сайті МОЗ з’явився своєрідний звіт про реформування національної системи охорони здоров’я, що бере свій початок з ухвалення в 2017 році Верховною Радою України Закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». За даними міністерства, перші зміни торкнулися первинної медичної ланки. Відтоді 27 мільйонів українців скористалися новою можливістю вільного вибору сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. 70% із них залишилися задоволеними своїм спеціалістом. Для спрощення процесу підписання декларацій із лікарями запрацювала електронна система охорони здоров’я, трохи згодом — електронна медична картка. Майже всі комунальні заклади первинки перейшли на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом», відповідно до якого вони отримують кошти лише за надані послуги. У рамках реформи почала функціонувати Національна служба здоров’я України — нова інституція для прозорого фінансування системи охорони здоров’я. Серед інших змін — широка роз’яснювальна кампанія з вакцинації, 100-відсоткова наявність планових вакцин, державне фінансування приватних медичних закладів, програма «Доступні ліки».

«Кому потрібна медреформа? Щонайменше 27 млн українців, 24,5 тис. лікарів і 1886 медичним закладам. Їм не байдуже. І це лише початок», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.