Вечірнє засідання 25 квітня

Парламентарії ухвалили Постанову «Про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Ради Європи та їхніх парламентських асамблей, Європейського парламенту, Міжпарламентського союзу, парламентів та урядів країн ЄС, США, Канади, Північноатлантичного Альянсу, дипломатичних представництв іноземних держав в Україні щодо злочинного рішення керівництва Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на окупованих Росією територіях Донбасу» (№ 10259).

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка представляла проект звернення, наголосила, що РФ вкотре порушила державний суверенітет і територіальну цілісність України та зробила ще один крок, спрямований на руйнацію і міжнародного права, домовленостей в Нормандському форматі та Мінських угод. «Ми усвідомлюємо, що це рішення є юридично нікчемним і таким, що не може змінити приналежність мешканців окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства. Але в той же час ми розуміємо небезпеку, яку несе цей недружній крок — це спроба заморозити конфлікт на Донбасі на довгі роки, як це робила Росія і по відношенню до Осетії та інших територій», — зазначила вона та підкреслила, що попри спроби деяких міжнародних організацій, зокрема, Парламентської асамблеї Ради Європи, які пробують повертати російську делегацію без будь-якого виконання Росією ухвалених резолюцій, Україна ніколи не погодиться зі здачею суверенітету.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко заявила: ми чітко розуміємо, навіщо очільник Кремля роздає паспорти! «Вважаємо, що такі дії є ескалацією конфлікту і підставою для посилення стримувальних дій проти Російської Федерації, а також для нових санкцій», — сказала вона та закликала поставити перед нашими західними партнерами дуже чітке запитання: «Скільки ще потрібно аргументів і злочинних дій Кремля, щоб ви, нарешті, дотискали путінський режим і щоб йому було невигідно продовжувати агресію проти України».

Під час обговорення Ігор Лапін («Народний фронт») закликав усіх раз і назавжди усвідомити одну просту річ: «Росія — це країна-агресор! Так вона заходила в Придністров’я, в Абхазію та в Осетію, так вона поводиться у всьому світі». Тому підтримка цього звернення — це ще одне нагадування Європі і світу, що агресор сам по собі не зупиняється — його можна зупинити тільки ставши проти нього одним фронтом.

А після того, як Олександр Долженков («Опозиційний блок») закликав не робити розбрату, бо «отримання паспортів буде добровільним», голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко запитав, яку взагалі країну представляє «Опозиційний блок»? «Ви представляєте МЗС Російської Федерації? Ви представляєте Росію в українському парламенті, що ви гарантуєте вільну видачу паспортів», — запитав він та підкреслив: те, що робить Путін з видачею паспортів громадянам України на окупованому Донбасі, а раніше робив на окупованих територіях Грузії, так само робив і Гітлер, коли роздавав паспорти жителям окупованих територій. «А за російськими паспортами йдуть російські танки, російські «Гради» і смерть від російської зброї, тому що російське законодавство надає право збройним силам РФ захищати своїх співгромадян навіть за межами Російської Федерації. Путін видав указ про роздачу російських паспортів на українському Донбасі, щоб легалізувати присутність російських військ», — наголосив О. Ляшко та закликав міжнародну спільноту не визнавати російські паспорти, видані громадянам України на окупованому Донбасі.

Голова фракції «Самопоміч» Олег Березюк з парламентської трибуни звернувся до Служби безпеки України з проханням перевірити виступ представника «Опозиційного блоку». Також він зауважив, що коли б у 2015 році відповідно до Мінських угод положення про особливий статус Донбасу було імплементовано в нашу Конституцію, то там так само роздавали б російські паспорти. «Не міжнародна співдружність нам допоможе. Вони нас підтримають тоді, коли ми будемо чітко стояти і не дурити самі себе», — наголосив він та закликав будувати сильну армію та сильну економіку, бо так ми справді зможемо повернути те, що брутально забрав віковічний ворог української державності і українського народу.

Іван Крулько («Батьківщина») нагадав, що РФ те саме нелегально робила в Криму, а потім застосувала військову силу «для захисту російських громадян».

Коментуючи деякі висловлювання колег, Ірина Геращенко зауважила, що саме Мінські угоди допомогли Україні зупинити повномасштабний наступ, визволити частину наших територій, отримати важливу паузу для зміцнення української армії та звільнити частину заручників. «У зверненні зазначається, що РФ має виконувати Мінські угоди, і це вона порушила їх, бо Мінські угоди визнають, що Донецьк і Луганськ — це є частина України, і ніяка Росія не може там роздавати паспортів. І що дуже важливо, саме до Мінських угод прив’язані санкції проти Російської Федерації», — нагадала вона.

На завершення обговорення Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що в пропонованому до голосування тексті звернення враховано застереження фракцій Радикальної партії та «Самопомочі», які пропонують замість згадок про Мінські угоди написати міжнародні угоди. Після цього постанову було підтримано 230 голосами.

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (№ 8449-д) та розпочала розгляд законопроекту про внесення змін до розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про ринок електричної енергії» (№ 8527-д).