Голова НСЖУ Сергій Томіленко вручає особливу подяку заарештованому російськими спецслужбами ветерану журналістики Миколі Семені (нагороду отримує колега Миколи з «Крим. Реалії» Олена Юрченко).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) висловила солідарність із колегами, яких переслідують у Криму і на непідконтрольних Україні територіях Донбасу, закликавши міжнародні організації підтримати вимоги про негайне звільнення заарештованих українських журналістів і блогерів, за допомогою посилення тиску на російську владу. Зокрема, йдеться про звільнення Романа Сущенка, Станіслава Асєєва, Олега Галазюка, Миколи Семени, Сервера Мустафаєва, Нарімана Мемедемінова.

Заяву НСЖУ було прийнято на розширеному засіданні пленуму правління спілки, присвяченому 60-річчю утворення Національної спілки журналістів України. Також на засіданні підвели підсумки роботи спілки під час проведення виборів на пост Президента України. Активісти спілки обговорили завдання на період парламентських виборів, закликали майбутніх народних депутатів не тиснути на журналістів, не переслідувати за критику і приєднатися до Декларації на захист свободи слова для забезпечення гарантій професійних прав журналістів. «Підписання Декларації на захист свободи слова лідерами політичних сил сприятиме залученню уваги до загроз свободі слова в Україні, проблемам фізичної безпеки працівників медіа і фактам тиску на журналістів», — вважає голова НСЖУ Сергій Томіленко. Схожу декларацію на захист свободи слова під час нещодавніх виборів підтримали 13 кандидатів на пост Президента України.

Також у НСЖУ продовжують наполягати на проведенні спеціальних парламентських слухань з питань фізичної безпеки і свободи слова, а також необхідності переформатування роботи спілки з питань захисту професійної діяльності журналістів і свободи слова при Президенті України. Ці заходи розглядаються як майданчики, на яких чиновники, у тому числі команда нового Президента України, народні депутати й представники громадських організацій і міжнародного співтовариства зможуть об’єднати зусилля, щоб здолати системну безкарність за злочини проти журналістів, удосконалити інформаційне та інші законодавства, пов’язані з журналістською діяльністю.