Чернівецький окружний адміністративний суд 23 квітня задовольнив позов про визнання незаконним рішення міськради про дострокове припинення повноважень міського голови Чернівців Олексія Каспрука (на знімку).

Олексій Каспрук одразу в присутності журналістів увійшов до міськради, де він зареєстрував судове рішення про його поновлення на посаді міського голови Чернівців.

Після цього він зайшов до свого колишнього кабінету, який займав секретар міської ради Василь Продан.

Василь Продан, ознайомившись з рішенням суду, сприйняв його і цивілізовано передав Олексію Каспруку реквізити та документи.

Між Каспруком і Проданом був підписаний акт прийому-передачі матеріальних цінностей, після чого секретар покинув кабінет міського голови.

Невдовзі Василь Продан заявив, що подаватиме апеляцію до суду, оскільки, на його думку, суд зігнорував той факт, що Олексій Каспрук був відсторонений від посади більшістю голосів депутатів Чернівецької міської ради.

Ця звістка викликала двоякі почуття у чернівчан, одразу після відсторонення переважна більшість яких однозначно підтримувала Олексія Каспрука. Проте рада під керівництвом Продана продемонструвала неабияку дієздатність, активно взявшись за ремонт вулиць та доріг міста, які досі перебувають у жалюгідному стані, як для туристичної перлини Карпат. Тому останнім часом значний відсоток симпатій виборців земігрував до Продана, незважаючи на модні сьогодні звинувачення у корупції, які отримують всі, хто намагається щось робити.

Окрім того, за час своєї роботи у чільному кабінеті Ратуші Василю Продану вдалося фактично переформувати міськвиконком та управління ради, розставивши на посади людей, яких рекомендувала опальна до Каспрука більшість. І це вже є першою проблемою поновленого законно обраного міського голови.

Другою проблемою для нього стане питання подолання спротиву пропроданівської більшості, яка легко може заблокувати прийняття необхідних для життєдіяльності міста рішень. Вірогідно, якийсь час піде на аудит діяльності карбонаріїв, що теж стриножить рух уперед.

Напевно, тому Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт» у Верховній Раді, якого причисляють до відвертих прихильників Олексія Каспрука, знову почав активно педалювати в парламенті та у ЗМІ питання дочергових перевиборів усього складу Чернівецької міської ради. Як один із реальних виходів з патової ситуації.

Але ця теза добре лягала на слух чернівчанам та на шпальти підконтрольних ЗМІ до президентських виборів, бо тоді було зрозумілим, що Каспрук може бути не тільки реально переобраним на посаду, а ще й привести у раду свою більшість.

Проте президентські вибори дуже знівелювали цю впевненість місцевих політиків та їхніх симпатиків. Бо тепер легко можна спрогнозувати, що в області, яка обрала президентом Володимира Зеленського, віддавши йому трохи менше голосів, ніж Луганська і Донецька, у боротьбу за раду і за посаду її голови жорстко включиться обласна команда «ЗЕ». І вона має всі шанси на хвилі поствиборчої ейфорії взяти раду тихо-ша, як Ленін пошту й телеграф.

Що ж, жити стає краще, жити стає веселіше, як казав вже інший апологет державного рівня. А поки що вітаємо законно обраного раніше Олексія Каспрука з позитивним для нього рішенням суду і поверненням до роботи. А роботи — непочатий край.

Фото автора.