Хочу розказати, як я захищала рідну Україну. Було це на початку дев’яностих. Фермери з Небраски (США) запросили мене до Америки. Це сільськогосподарський штат. Я погодилася. Та доки вони влаштовували для мене візу, внаслідок грошової реформи я втратила майже всі свої заощадження.

Вони мені кажуть: «Іди до посольства, там для тебе віза і квиток до Небраски...» Так і було. І ось я лечу в Америку величезним літаком. Пересадка в Нью-Йорку. Пригод у дорозі в мене було багато, але про це я розповім іншим разом. Зустріло мене подружжя фермерів Браунів. Усі їхні друзі і колеги називали мене «руською». А я Браунам і кажу: «Ви ж знаєте, що я не руська, а українка, то так і кажіть».

Якось увечері господар Браун запитує мене, чи зможу я розповісти про Україну?

— Авжеж, — відповідаю.

І ось я у великому залі сільськогосподарського наукового інституту, де приблизно сотня науковців. Стою на сцені одна для того, щоб захистити нашу рідну Україну. Мені дали якийсь час. Мовляв, розповідатимеш усе про Україну, а потім — відповідатимеш на запитання. Не знаю чому, але я не хвилювалася.

Розповіла про наш край, про природні багатства України, географічне розташуння, про гордих та працьовитих своїх земляків. І ось почалися запитання. Їх було багато, але я на всі спокійно відповідала. Було, наприклад, таке: «Про яку ти Україну розповідаєш? Такої держави немає. У Радянському Союзі лише чотири республіки: Прибалтика, Казахстан, Закавказзя та Росія. Усе».

У мене од того аж дух перехопило! Стою я маленька, худенька пенсіонерка і думаю, вони що, сміються з мене? Я ж їм тільки-но розповідала про кордони, про населення. А вони мені, мовляв, немає ніякої української мови, ніяких українців. Один устає і каже: «Заспівай-но пісню своєю мовою».

Думаю, чи вони з глузду з’їхали, чи що? А мої друзі підбадьорюють: «Співай». Інших доказів у мене справді не було, а залишити все так, як вони думають, я собі дозволити не могла. І я заспівала. Мою улюблену, українську «Дивлюсь я на небо». На весь голос. Зааплодували. Загомоніли між собою. Подякували і згодились з тим, що українська мова відрізняється від російської. Так я захистила Україну!

Одеса.